Včeraj je v Hotelu Grosuplje potekalo 23. srečanje članov Združenja turističnih kmetij Slovenije.

Včeraj je v Hotelu Grosuplje potekalo 23. srečanje članov Združenja turističnih kmetij Slovenije.

Članice in člane združenja je pozdravil in jim zaželel prijetno dobrodošlico v naši občini župan dr. Peter Verlič.

»Za sebe pravimo, da smo doma tam, kjer se konča Ljubljana in prične mehkoba dolenjskih gričev in zelenih dolin. Smo primestna občina, 21.500 nas že je, po strukturi pa smo mlada občina. Veliko je mladih družin. Precej pa se prepletata vrvež našega mesta Grosuplje in pa tihožitje našega podeželja. Tisti, ki se priselijo k nam, pravijo, da je tu prijetno,« je dejal.

Povedal je še, da smo gospodarsko močna občina. Vsa naša podjetja in pa obrtništvo, ki je tukaj razvito, ustvarijo na leto skoraj milijardo prihodkov.
Med turističnimi točkami, ki jih velja obiskati, pa je posebej izpostavil Županovo jamo. »To je čudovita kraška jama, s sedmimi lepimi dvoranami. Lahko se kosa s Postojnsko jamo.« Posebej je izpostavil tudi Magdalensko goro. »Še vedno je bogata z izkopaninami iz halštatskega obdobja, tudi naš konjiček, ki ga imamo v grbu, je bil tam izkopan

»Vabim vas, da nas obiščete tudi takrat, ko ne bo takšnega delovnega vzdušja, kot je danes,« je še dejal župan in jim zaželel uspešno delo.
Članice in člane združenja so nato nagovorili in poudarili pomen povezovanja za razvoj turizma na kmetijah: minister za gospodarstvo, turizem in šport RS Matjaž Han, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS Tatjana Buzeti ter predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Pozdravil jih je tudi grosupeljski župnik Martin Golob, tudi predsednik Kulturnega društva sv. Mihaela Grosuplje, člani katerega so srečanje popestrili s kulturnim programom.

V sklopu 23. srečanja članov Združenja turističnih kmetij Slovenije je potekala zanimiva predstavitev o lepoti, bogastvu in moči povezovanja, ki sta jo pripravila vrhunski slovenski kuhar chef Uroš Štefelin in Marcela Klofutar iz Hiše Linhart. Predstavila sta pomen stalnega ustvarjanja novih programov, raziskovanja zgodb, dvigovanja dodane vrednosti, krepitve samozavesti in ponosa. »Povezani smo močnejši, povezani smo srečnejši, povezani stalno pridobivamo nova znanja, povezani delimo izkušnje, povezani ustvarjamo nove zgodbe, povezani smo bolj ponosni in samozavestni,« je med drugim poudaril Štefelin in še: »Ne čakajte na ustanove, ko se povežeš med sabo, te opazijo

Na koncu dogodka so sledile še javne zahvale kmetijam gostiteljicam za pogostitev s hišnimi dobrotami in pijačami: Grofiia, Okorn, Šinkovc, Pri Fajdigat, Pr' Jakopcu, Posestvo Trnulja, Bučar, Košir, Kuren, Pr' Soud in domačija Pr' Ostan'k,

Dogodek so finančno podprle Deželna banka Slovenije in občine Borovnica, Logatec in Grosuplje.

VIR: Občina Grosuplje