V četrtek, 13. oktobra 2022, je župan dr. Peter Verlič v prostorih občine sprejel Jolando Ravnikar.

Župan dr. Peter Verlič in Jolanda Ravnikar


Poznamo jo kot osebo lepih zgledov, dobrih in plemenitih dejanj, ki ima rada glasbo in rada prepeva, ki verjame v sanje in ljubezen.
Jolanda Ravnikar je nedavno praznovala lep jubilej, svoj 70. rojstni dan, ob svojem osebnem prazniku pa je priredila tudi glasbeni dogodek, Šansoni ljubezni ob jubileju mojega življenja, v soboto, 1. 10. 2022, na Gradu Fužine. »Bilo je lepo, pa tudi manj lepo. Polno hrepenenja, ljubezni, žalosti in veselja. Dragocenih in neprecenljivih dni. Ni bilo vedno lepo in ne zavidljivo, a čisto moje …,« se je ob svojem jubileju ozrla na svojo prehojeno življenjsko pot. Župan se njenega praznovanja ni uspel udeležiti, jo pa je zato povabil na kratek obisk ter ji tako ob njenem prazniku tudi osebno čestital. Zaželel ji je veliko osebne sreče, zdravja, zadovoljstva in uresničenih sanj. Naj na svoji življenjski poti tudi v prihodnje razveseljuje in daje upanje vsem okrog sebe, pa tudi mnogim drugim. Naj še naprej sanja in verjame v ljubezen…

JOLANDA RAVNIKAR: ŠANSONI LJUBEZNI OB JUBILEJU MOJEGA ŽIVLJENJA
Jolanda Ravnikar je bila predsednica Ženske vokalne skupine Brinke in nas kot ena izmed Brink s svojim petjem, s svojimi glasbenimi nastopi razveseljevala mnogo let. 10 let, ko se je z 10. celovečernim koncertom Ženske vokalne skupine Brinke, ki je potekal  11. 5. 2019 v avli Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, od skupine poslovila. Koncert je vodil Peter Poles, udeležili pa so se ga številni prijatelji njihovega petja. Našla se je tudi v slikarstvu in 4. 12. 2014 v Mestni knjižnici Grosuplje priredila svojo razstavo portretov »Moja podoba v ogledalu«. Glavne portretiranke so bile njene pevske kolegice Brinke, med portretiranci pa je bil tudi župan dr. Peter Verlič.

»Grosuplje je moj rodni kraj, v katerega me vedno znova vleče srce, čeprav sem že več kot 30 let v Ljubljani,« pove.
Sicer pa je Jolanda že petnajst let nepogrešljiva prostovoljka na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kot prostovoljka deluje tudi v Domu starejših občanov Fužine in Centru aktivnosti Fužine. Leta 2016 je iz rok predsednika Boruta Pahorja prejela tudi priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo.
Obrazložitev se je glasila takole:

»Jolanda Ravnikar prinaša vedrino in optimizem vsem ljudem, s katerimi se srečuje v Domu starejših Fužine, na Onkološkem inštitutu in povsod, kjer dela kot prostovoljka. Njeno izrazno sredstvo je glasba in z veliko energije kot predsednica vodi vokalno skupino Brinke, organizira koncerte in drugo redno delo.
Ima izredno sposobnost empatije, s pretanjenim občutkom zna poslušati in ponuditi pomoč ljudem v stiski, osamljenim, bolnim, ostarelim, zato je že od leta 2007 neprecenljiva prostovoljka na Onkološkem inštitutu. Njeno delo obsega informiranje pacientov, spremljanje, družabništvo, manjše usluge za paciente, predvsem pa osebno podporo bolnikom in njihovim svojcem v času preiskav, terapij in bivanja v bolnišnici. Še posebej dragoceni so njeni božični in silvestrski glasbeni obiski pri pacientih. Na Onkološkem inštitutu je bolnike prvič s pesmijo obiskala na božični večer 2015 in ker je bil večer nepozaben, je svoj potujoči koncert ponovila na silvestrovo, nato pa spet za božič in silvestrovo 2016. Druženje s tistimi, ki se soočajo s težko boleznijo in v prazničnih trenutkih ne morejo biti s svojimi najbližjimi ter občutek človeške povezanosti v prostoru, kjer ne bi nihče želel preživljati božiča, vse to je tako močna izkušnja, da Jolanda pravi, da je v resnici ne more ubesediti.

Prostovoljka je tudi v Domu starejših občanov Fužine in Centru aktivnosti Fužine, kjer organizira koncerte drugih glasbenih izvajalcev za stanovalce doma in izvaja številne glasbene nastope

Jolanda je leta 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani organizirala uspešen dobrodelni koncert za otroke, obolele za rakom, pod naslovom Pesem zate. Njenemu povabilu so se odzvali številni znani slovenski glasbeniki. Leto pozneje je sledil drugi in nato leta 2019 še tretji.

Ko je Jolanda s srečanja z županom že odhajala, pa mu je zaupala, da kmalu za dva meseca odhaja v Afriko. Kako pa jo je pot zanesla tja in kaj bo počela tam?
»V Gambijo se odpravljam s prijateljicami. Tam bom obiskala šole, vrtce, prepevala otrokom ob spremljavi kitare, obiskala njihove cerkve in zapela slovenske pesmi. Ko sem bila februarja v Gambiji, smo zapeli v cerkvi našo pesem "V dolini tihi" od Lojzeta Slaka ter poželi ogromen aplavz in navdušenje ljudi. Zagotovo bomo to letos še ponovili,« nam je z navdušenjem povedala. Ob tem je še dodala, da bo poskušala priti tudi v stike z zdravstvenimi delavci in si ogledati bolnišnice, domove za ostarele. Prav tako pa bo skušala tudi osveščati otroke in njihove svojce o odlaganju odpadkov. »O tem so zelo slabo osveščeni, smeti je vsepovsod polno in to je velik problem prebivalstva,« nam je še povedala ter nam obljubila, da se nam tudi iz Gambije oz. po vrnitvi iz nje kaj oglasi (nekaj foto utrinkov iz njenega obiska te afriške države v februarju pa si že lahko pogledamo).

»Nikoli ni prepozno uresničiti svoje sanje, le verjeti moraš vanje,« se glasi njeno geslo, ki ga vedno poudarja. »Torej tudi v zrelih letih je lahko življenje lepo, samo brez cilja v življenju to ne gre. Jaz imam že nove cilje...« še dodaja. Naj bo to tudi naša zaključna misel.
 
Jana Roštan

PR: Občina Grosuplje