V soboto, 30. septembra, bo v Velenju potekal mednarodni dan gluhih. Vsako leto eno izmed 13 slovenskih društev prevzame organizacijo mednarodnega dneva gluhih in letos je to Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje.

V soboto, 30. septembra, bo v Velenju potekal mednarodni dan gluhih. Vsako leto eno izmed 13 slovenskih društev prevzame organizacijo mednarodnega dneva gluhih in letos je to Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje. Predstavnike društev bo v soboto ob 10.30 v Vili Bianci sprejel župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Ob 12. uri pripravlja društvo slavnostno akademijo v Domu kulture Velenje. Slogan letošnjega mednarodnega dneva gluhih je: Zmoremo kot drugi, že imamo veliko, a še potrebujemo podporo. Mestna občina Velenje se že od leta 2004 ponaša z nazivom občina po meri invalidov.
Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje, ki deluje na območju desetih občin Šaleške in Zgornje Savinjske doline, praznuje letos 60. obletnico delovanja. Prejšnji teden so za uspešno delo na slavnostni seji ob prazniku Velenja prejeli visoko občinsko priznanja grb Mestne občine Velenje.
 
Skozi vsa ta leta delovanja se je društvo razvijalo in rastlo ob podpori lokalne skupnosti, ki jim pomaga tudi pri organizaciji mednarodnega srečanja. Ves čas pa si prizadeva za enakopraven položaj in pravice gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom, za njihovo čim bolj kakovostno življenje. Društvo omogoča članom razvijanje pozitivne identitete, ustvarjanje specifične kulture gluhih, uporabo svojega jezika, svoje socialno okolje in lažjo integracijo.
 
Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je med 13 društvi gluhih med najbolj aktivnimi in delovnimi. Je samostojna, neprofitna, nestrankarska invalidska organizacija s statusom društva, ki deluje v javnem interesu ter si prizadeva za enakopraven položaj in pravice gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom. V društvo se ljudje vključujejo prostovoljno in trenutno je evidentiranih približno 460 članov in članic.
 
Mestna občina Velenje se že od leta 2004 ponaša z nazivom občina po meri invalidov, invalidom omogočamo: vožnjo s Kameratom (brezplačni prevozi za starejše in gibalno ovirane občanke in občane MOV), v nekatere naše objekte smo namestili slušne zanke (sejna dvorana MO Velenje, Vila Bianca, Dom kulture Velenje, Knjižnica Velenje, MDGN Velenje, cerkev Sv. Martina), uredili smo taktilne oznake za slepe in slabovidne (Rudarska cesta, podhod pri Pošti Velenje, Knjižnica Velenje), urejamo dostope za invalide na javnih cestah in ulicah v mestu (prilagajanje in gradnja pločnikov, klančin, ponižanje robnikov, zaris parkirnih mest za invalide, naprave za zvočne signale na semaforjih), omogočamo brezplačen prevoz po mestu (z Lokalcem, 2 avtobusa imata tudi rampo za invalide), uredili smo javne sanitarije, ki omogočajo dostop tudi osebam z oviranostmi (GŠ ZD Velenje, Center Nova, Avtobusna postaja Velenje), sprejemamo predloge in vprašanja na https://pobude.velenje.si/, omogočamo brezplačne tople obroke v javni kuhinji, izvajamo projekt Donirana hrana, omogočamo pridobitev izredne denarne pomoči, imamo odbor za pomoč občankam in občanom, ki pomaga tistim, ki to najbolj potrebujejo, trije razvojni oddelki v Vrtcu Velenje so ustrezno opremljeni tako, da imajo otroci zagotovljene čim boljše pogoje glede na primanjkljaje v razvoju in v ŠRZ Rdeča dvorana Velenje omogočajo invalidom nakup cenejših vstopnic za koriščenje bazena, savne in fitnesa, osebe, ki jih spremljajo pa imajo brezplačne vse vstope ter na vseh občinskih proslavah imamo tolmačko, ki v znakovni jezik prevaja dogajanje na odru.
 
Prijazno vabimo na županov sprejem in osrednjo slovesnost ob mednarodnem dnevu gluhih 2023 tudi predstavnike medijev.

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje