Letošnji nominiranci za književno nagrado modra ptica 2022

Skupina Mladinska knjiga, ki bo letos že sedmič podelila književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo, in sicer za zvrst »roman za odrasle«, je razglasila letošnja imena nominirancev. Zmagovalca, ki bo prejel denarno nagrado v višini 10.000 evrov bruto, bo komisija izbrala med tremi finalisti. Zmagovalno knjižno delo bo izšlo v prvi polovici leta 2022.

Vljudno vabljeni na razglasitev zmagovalca modre ptice 2022, ki bo v ponedeljek, 31. januarja 2022, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani.
Nominiranci modra ptica 2022

Do 1. julija 2021 je na založbo Mladinska knjiga prispelo 60 romanov  40 avtoric in 20 avtorjev. Strokovna komisija v sestavi Aljoša Harlamov (predsednik), Nela Malečkar (namestnica predsednika), Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Tatjana Stojić in Katja Kovač (člani) je prebrala vsa prispela dela in med njimi izbrala tri nominirance, ki so v nadaljevanju navedeni po abecednem vrstnem redu:
Vanja Krajnc: Evo me, tu sem
Manka Kremenšek Križman: Staranje
Tina Vrščaj Račun: Na Klancu
 
Dosedanji zmagovalci natečaja so:
Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ
Mojca Širok: Pogodba
Miha Mazzini: Zvezde vabijo
Roman Rozina: Županski kandidat Gams
Vinko Möderndorfer: Kot v filmu
Stanka Hrastelj: Igranje
 
 
Letošnja nominirana književna dela (po abecednem vrstnem redu avtorja):
Vanja Krajnc: Evo me, tu sem Razgiban, sodoben in duhovit ljubezenski roman, ki se bo žal marsikomu zdel še kako znan. Duša in Martin sta skupaj že dovolj dolgo, da sta neizbežno zapadla v rutino; izginila je romantika, zdi se, da je izginila tudi privlačnost; Duša vse bolj opaža, da ji gre Martinovo pametovanje in »mansplainanje« vse bolj na živce. Vse skupaj se še toliko bolj zaplete, ko v službi spozna mlajšega sodelavca. 
Manka Kremenšek Križman: Staranje Tenkočutna pripoved o gospodu Kobalu, ki se, priklenjen na posteljo v bolnišnici, brez glasu, potaplja v svoje spomine, dokler so še njegovi, in dela nekakšen obračun z življenjem - in smrtjo. Prvoosebna pripoved skozi večinoma notranji monolog razkriva neko intimno življenje od otroštva naprej in odkrito, brezkompromisno, a toplo pripoveduje o starosti, ki nas vse čaka.   

Manka Kremenšek Križman (1964) je novinarka, prevajalka in pisateljica. Njene pravljice in kratke zgodbe so bile večkrat nagrajene na raznih natečajih Radia Slovenija, revije Sodobnost, Mladike itd. Z družino živi v Tacnu v Ljubljani. Doslej je izdala štiri zbirke kratke proze za odrasle in knjigo pravljic: Odhajanja (LUD Literatura, 2004), Po sedmih pravljičnih deželah (DZS, 2005), Dvoriščna okna (Mladinska knjiga, 2009), Tujci (Cankarjeva založba, 2021)
Tina Vrščaj Račun: Na klancu V mnogih prizorih izpisan roman prikazuje odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu in počasi spoznavata, da se njune vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem. Eva skuša živeti življenje mimo sodobnih tehnologij in okoljsko zavedno, kar samo doda k temu, da se par vse bolj odtujuje. Roman, ki s svojim veščim prepletom tem in motivov zadene v samo bistvo današnjega časa in odnosov.
Tina Vrščaj Račun je pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka. Deluje kot svobodna umetnica, piše literarne kritike in eseje za različne revije in časopise. Napisala je romana Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012). V legendarni zbirki Čebelica je leta 2017 izšla njena pravljica za otroke Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata, v letu 2018 pa pri Cankarjevi založbi zbirka kratkih zgodb Plašč. Leta 2021 je pri Mladinski knjigi izšla njena knjiga za otroke Balabuga!

Iz zgodovine modre ptice:
Prvo leto je nagrada modra ptica poletela v roke avtorici Stanki Hrastelj za leposlovno delo za odrasle z naslovom Igranje, drugo leto je ta nagrada pripadla mladinskemu romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto je slavil Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, predzadnja je poletela k Mojci Širok za kriminalko Pogodba, šesta pa Simoni Semenič za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ.

Modra ptica za roman za odrasle bo letos podeljena četrtič. Doslej nagrajeni in nominirani romani za odrasle so bili zelo uspešni: roman Igranje je bil leta 2013 v ožjem izboru za nagrado kresnik, zmagovalni roman natečaja Modra ptica 2018 Pogodba Mojce Širok (Mladinska knjiga, 2018) ter oba nominirana: Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik (Cankarjeva založba, 2019) in Ivana pred morjem Veronike Simoniti (Cankarjeva založba, 2019), so bili v najožjem izboru še za druge nagrade. Ivana pred morjem je leta 2020 prejela kresnika 2020, nominirana je bila tudi za nagrado kritiško sito. Tudi roman Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik je bil med kresnikovimi finalisti za leto 2020. Z modro ptico nagrajeni roman Pogodba Mojce Širok je bil leta 2018 nominiran za najboljši prvenec, leta 2019 pa finalist za nagrado kresnik. 

PR: MKZ