Četrtek, 6. julij, bo posvečen velenjskemu kiparju in industrijskemu oblikovalcu ter častnemu občanu Mestne občine Velenje Cirilu Cesarju, ki bo ta dan praznoval 100. rojstni dan.

Četrtek, 6. julij, bo posvečen velenjskemu kiparju in industrijskemu oblikovalcu ter častnemu občanu Mestne občine Velenje Cirilu Cesarju, ki bo ta dan praznoval 100. rojstni dan. Ob tem visokem jubileju bo Cirila Cesarja obiskal tudi župan Mestne občne Velenje Peter Dermol. Leta 2020 je Ciril Cesar postal častni občan zaradi uspešnega delovanja na področju kiparstva ter pomembnega prispevka k prepoznavnemu industrijskemu oblikovanju. Festival Velenje je skupaj z Muzejem Velenje ob tej priložnosti pripravil celodnevno dogajanje, s katerim predstavljajo njegovo ustvarjalno delo.
 
Ciril Cesar, kipar in industrijski oblikovalec, se je rodil leta 1923 v Mozirju. Izhaja iz ene pomembnejših podobarskih družin na Slovenskem v 19. in v začetku 20. stoletja. Osnove kiparjenja je pridobil v domači delavnici. Obiskoval je Umetnoobrtno šolo v Ljubljani in mojstrsko šolo v Gradcu, po vojni se je vpisal na študij kiparstva na Akademiji za upodabljajoče umetnosti v Ljubljani.

Je eden od pionirjev industrijskega oblikovanja na Slovenskem, ustanovil in vodil je tudi Design center v podjetju Gorenje.
Že na začetku ustvarjalne poti je pokazal odločen odklon od socrealizma. Prvo desetletje po študiju se je posvečal mali in javni plastiki ter spomenikom NOB. Figuralne spomenike je snoval kot kipe talcev v ekspresivni monumentalni telesnosti, ter izpostavil trpljenje in neuklonljivost. Manifest, ki ponosno stoji v velenjskem Sončnem parku, predstavlja prvi in edini primer futurizma v monumentalni javni plastiki na Slovenskem. Skulptura združuje več pomenov; posamezni elementi po avtorjevi interpretaciji predstavljajo človeka in stroj, rudnik in rast novega mesta Velenja. Med portretnimi kipi izstopa spomenik Antonu Aškercu, postavljen pred Osnovno šolo Antona Aškerca, ki z dinamično gesto prekrižanih rok, ki hkrati kažeta v nebo in zemljo, opozarja na slikovitost dihotomije duhovnega in telesnega.

Po upokojitvi se je posvečal oblikovanju in kiparstvu v steklu. Leta 2006 so na Velenjskem gradu odprli stalno zbirko njegovih kiparskih del. Razstavljena dela rišejo razvojni lok kiparskega oblikovanja od klasičnega, formalno in vsebinsko neproblematičnega, akademskega realizma, prek oblikovno in čustveno potenciranih gigantskih teles talcev v ekspresivno razčlenjene, razčlovečene oblike cikla vojnih žrtev. Sledi prekinitev z vojno tematiko in ekspresionizmom ter usmeritev v manifestativna dela s futurističnimi kompozicijami »človek – stroj«. Kipar ugleda nov material – kristalno steklo in s konstruktivističnim sestavljanjem razvije nov, »arhitekturni« cikel steklenih skulptur. (vir: Muzej Velenje)
 
Ob stotem rojstnem dnevu someščana, kiparja, oblikovalca in častnega občana Mestne občine Velenje Cirila Cesarja bodo v Galeriji Velenje pripravili raznolik program. Od 10. do 13. ure bo pred Galerijo Velenje stojnica z monografijami Cirila Cesarja. Na ogled bodo katalogi in monografije Cirila Cesarja z možnostjo nakupa po polovični ceni, ob pravilnem odgovoru na nagradna vprašanja pa vam bodo monografijo podarili.  

Od 10. do 12. ure bo v atriju Galerije Velenje potekala ustvarjalna delavnica za otroke po vzoru steklenih skulptur Cirila Cesarja. Otroci si bodo v avli doma kulture ogledali Cesarjevo skulpturo, nato pa po njenem vzoru ustvarili svoj javni spomenik.

Strokovno voden ogled javnih spomenikov Cirila Cesarja se bo pričel ob 13. uri pred Galerijo Velenje in bo predvidoma trajal do 15. ure. Ogled zajema štiri dela, ki se nahajajo na javnih površinah v Velenju. Javne spomenike bo predstavila Kornelija Križnič.

Strokovno vodstvo po stalni razstavi Cirila Cesarja na Velenjskem gradu se bo pričelo ob 17. uri. Stalna razstava kiparja Cirila Cesarja na Velenjskem gradu je bila odprta leta 2006, zajema pa dela od akademskega realizma, cikla steklenih skulptur do avtorjevega zadnjega ustvarjalnega obdobja. Po razstavi bo vodil Matic Veler.

Dan Cirila Cesarja se bo zaključili v mali dvorani velenjskega kulturnega doma, kjer bo ob 19. uri na ogled dokumentarni film z naslovom Pot v svetlobo: Ciril Cesar, portret kiparja in industrijskega oblikovalca.
 
Prijazno vabljeni, da skupaj obeležimo pomemben jubilej Velenjčana Cirila Cesarja. Vstop na vse dejavnosti je brezplačen.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje