Nova raziskava podjetja Schneider Electric je pokazala, da digitalizacija in elektrifikacija lahko zmanjšata emisije ogljika v poslovnih stavbah za do 70 odstotkov.

Datum objave:
21. september 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv Schneider Electric
Nova raziskava podjetja Schneider Electric je pokazala, da digitalizacija in elektrifikacija lahko zmanjšata emisije ogljika v poslovnih stavbah za do 70 odstotkov.

Nova raziskava Schneider Electric prinaša navdihujoče novice za zeleno prihodnost poslovnih stavb. Stavbe trenutno predstavljajo 37 odstotkov globalnih emisij ogljika, zato je izboljšanje energetske učinkovitosti ključnega pomena. Raziskava podjetja Schneider Electric dokazuje, da je digitalna obnova stavb najučinkovitejši pristop k razogljičenju, zmanjšanje operativnih emisij pa doseže tudi do 42 odstotkov v manj kot treh letih.

Elektrifikacija in mikro mreže - popolna transformacija

Zamenjava fosilnih ogrevalnih sistemov z električnimi alternativami ter uvedba mikro mrež z obnovljivimi viri energije naredi stavbe popolnoma električne in digitalne, kar vodi do dodatnih 28 odstotkom zmanjšanja emisij, skupaj 70 odstotkov. "Ključni korak k neto ničelnim emisijam do leta 2050 je zmanjšanje operativnih emisij. Obstaja pot do 70% zmanjšanja, in sicer preko preobrazbe stavb v energetsko učinkovite, elektrificirane in digitalizirane objekte," izpostavlja Arthur Vašarević, generalni direktor za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino pri Schneider Electric.

Trajnost in vrednost stavb - dolgoročne koristi digitalne obnove

Raziskava, skupaj s svetovalno družbo WSP, je temeljila na analizi velikih poslovnih stavb iz začetka 2000-ih v ZDA. Digitalna obnova stavb je univerzalna strategija za razogljičenje, ki zagotavlja hitre in učinkovite rezultate. Poleg okoljskih koristi, digitalna obnova prinaša tudi dolgoročne koristi za trajnost in vrednost stavb. prehod na nizkoogljično gradnjo in obnovo pa odpira vrata tudi za nova delovna mesta. Podjetje Schneider Electric je globalni voditelj na področju razogljičenja, s svojimi rešitvami omogoča operativno učinkovitost ter pomaga organizacijam doseči zmanjšanje emisij ogljika. Raziskave in koncepti podjetja Schneider Electric predstavljajo praktične rešitve za premagovanje izzivov pri zelenem prehodu.

VIR: Naš Stik