Telesna temperatura se lahko na prostem hitro in pogosto spreminja. Na srečo je tehnika plastenja preprost način, ki se jo splača naučiti, saj vam bo tako udobno v skoraj vseh vremenskih pogojih.

Zakaj obožujemo plastenje

Končno je tukaj prava zima, naše misli se neizogibno obračajo k načinom, kako nam bo kljub mrazu toplo. Najpreprostejši način za to je plastenje. To je metoda strateškega nošenja, dodajanja in odstranjevanja oblačil glede na vremenske razmere in stopnjo vaše aktivnosti. Pravilno plastenje vam zagotavlja udobno telesno temperaturo.

Čeprav je to sistem, ki deluje skozi vse leto, je plastenje še posebej pomembno jeseni in pozimi, ko so vremenski pogoji najbolj spremenljivi in nihanja v temperaturi največja. Medtem ko je občutek mraza najpogosteje začasna nevšečnost, postane resen problem, če ste dlje časa brez možnost, da bi se ogreli v zaprtem prostoru.

Zakaj nas zebe? In kako plastenje to rešuje? Ko vas zebe, pomeni, da ste izgubili toploto iz telesa. Ta izguba toplote poteka s konvekcijo, prevodnostjo, izhlapevanjem in sevanjem.

Plastenje upravlja prenos toplote na več načinov:
1. Ujame topel zrak v naša oblačila in ustvari zračne žepke. Naše telo nato segreje plast zraka, ki je najbližja naši koži, da nas ogreje.
2. Plastenje prav tako preprečuje, da bi nam prišli do živega veter, sneg ali dež. Veter na primer dobesedno odpihne toploto iz našega telesa. Voda pa odvaja toploto od telesa 25-krat hitreje kot zrak, zato se ji moramo izogibati.
3. Plastenje prav tako zagotavlja, da se ne boste dovolj segreli, da bi se potili. Ob segrevanju telesa lahko plasti opravljajo tudi pomembno funkcijo sproščanja vlage, ki jo ustvarite z odvajanjem in prezračevanjem.

Pravilo štirih plasti
Učinkovito plastenje je odvisno od štirih komponent: osnovne, srednje, izolacijske plasti in ovojne plasti. Njihovo pravilno kombiniranje zagotavlja udobje med vsemi dogodivščinami na prostem.

Oglejmo si vsako izmed njih - začeli bomo od notranje proti zunanjim

Osnovne plasti so oblačila, ki se oprimejo kože in jih nosite najbližje svojemu telesu. V idealnem primeru so osnovne plasti mehke in odvajajo vlago stran od kože, da ostanete suhi. Pravzaprav je v toplem vremenu lahko osnovni sloj tudi edini, ki ga potrebujete. Pri Fjällrävnu so nam še posebej všeč osnovne plasti iz volne, saj volna zelo dobro opravlja te funkcije.

Srednje plasti nosite preko vaše osnovne plasti, da zagotovite prvo, lahkotnejšo izolacijo. Izdelane so lahko iz različnih materialov, vključno s flisom, volno in celo puhom. Puloverji, majice in jakne iz flisa, majice z dolgimi rokavi, puloverji s kapuco in tanke puhovke prav tako veljajo za učinkovite srednje plasti.

Sledi izolacijska plast. Njena glavna funkcija je, da ujame še več zraka v vaša oblačila in ustvari zračne žepke, potrebne za ohranjanje toplote. Te plasti sodebelejše, zaradi česar zrak ne uhaja. Fjällrävnov sledljivi puh in sintetični izolatorji so tukaj najuspešnejši. Puh je učinkovit v suhem vremenu, sintetika pa se bolje obnese v vlažnih ali mešanih pogojih.

Končno pridemo do ovojne plasti, ki se jo je prijel izraz shell. Nima nobenih izolacijskih lastnosti, njen glavni namen je, da nas zavaruje pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Pravzaprav vam je ni potrebno nositi, dokler ne zapiha, dežuje ali sneži. Vedno morajo imeti funkcijo prezračevanja, ki dopušča dovod zraku, s čimer prepreči potenje, in omogoči odvod vlagi, ko se spotimo.

Kako plastiti
Dodajte, prilagodite ali odstranite plast. Po potrebi ponovite. To je vse.
To še posebej velja, ko ste aktivni na prostem. Trekingi, enodnevni pohodi, gorski vzponi, smučarske ture - karkoli je vaša strast - vaše telo popeljejo iz počitka v akcijo in vsi neposredno vplivajo na vašo telesno temperaturo. Ko se stopnja aktivnosti poveča, se pospeši vaš srčni utrip, telo se segreje in povzroči potenje. Takrat razmislite o odstranitvi srednjega sloja. Ko si oddahnete in nekoliko ohladite, ga ponovno nadenite skupaj z izolacijsko plastjo ki zagotovi, da vas ne prepiha.

Pomembno je upoštevati, da plastenje za na prostem ni statičen proces. Pravzaprav bo morda treba plasti večkrat odvzemati ali dodajati. Ne glede na to, ali se morate ogreti, ohladiti, prezračiti ali posušiti, je vzdrževanje optimalne telesne temperature dinamičen proces. Nenazadnje pa je takšno tudi življenje.
Oblačila Fjällräven najdete na prodajnih mestih Annapurna, Iglu Šport, Sport Vision in Emporium.

VIR: Sidera