Srečanje in druženje s krajani Krajinskega parka Radensko polje

V sredo, 14. decembra 2022, smo v Kulturnem domu v Veliki Račni pripravili srečanje za krajane Krajinskega parka Radensko polje. To je bilo drugo po vrsti v minulem letu. Udeležilo se ga je 25 zainteresiranih krajanov. Uslužbenci parka smo predstavili aktivnosti iz leta 2022. Aktivnosti so se nanašale tako na strokovne (izvedba popisov), turistične (urejena vstopna točka na severnem delu parka) kot tudi na upravljavske (odstranjevanje invazivnih tujerodnih rastlin) vsebine. Interes med krajani je bil nad pričakovanji. Udeležencem smo že med samo predstavitvijo poskusili podati odgovore na zastavljena vprašanja, ki so se nanašala zlasti na razvoj parka, njegove infrastrukture ter možen vpliv turizma na razvoj kraja. Veliko zanimanje je kazala tudi odprta tema razpisa za skrbništvo na zemljiščih, s katerimi upravlja Krajinski park Radensko polje.

Predstavitev se je zaključila s predstavitvijo predvidenih aktivnosti za leto 2023, med katerimi bodo tudi izobraževanje za krajane ter urejanje tematske učne poti in življenjskega prostora za dvoživke v okviru projekta Life Amphicon (v nadaljevanju prispevka). Uradni del smo v prijetnem vzdušju zaključili ob pogostitvi.
 
Kopali bomo mlake za »dvoživkine« krake

Kot je bilo napovedano na srečanju krajanov, smo se konec leta 2022 lotili pripravljalnih del za vzpostavitev mlak za dvoživke. Pred izkopom mlak bomo počistili lesnato vegetacijo, kar bo omogočilo lažji dostop izvajalcem do mesta nastajajočih mlak. Vzpostavljanje mlak se bo predvidoma začelo konec januarja, vse pa je odvisno od vremenskih razmer. Naš glavni cilj je vzpostaviti mlake, ki bodo zadrževale vodo dovolj časa, da se dvoživke preobrazijo do mladih osebkov, ko so pripravljene na življenje na kopnem in lahko zapustijo mlako. Skupno nameravamo v na območju parka v sklopu projekta Life Amphicon vzpostaviti 40 mlak za dvoživke.
 
Pomagajmo žabicam čez cesto 2023 – že od leta 2008

Kmalu se bo začela že 16. akcija prenašanja dvoživk preko ceste, ki zadnja tri leta poteka v okviru projekta Life Amphicon.
 
Zaradi nenavadno visokih temperatur v začetku januarja so nekatere dvoživke takrat že krenile na svojo vsakoletno selitveno pot od prezimovališč v gozdu do vodnih površin Radenskega polja. A sta mraz in sneg ta cikel sredi januarja prekinila. Pričakujemo, da bodo rjave žabe in krastače, ki so ene prvih, ki spomladi krenejo na pot, letos svojo pravo selitev začele v mesecu februarju. Vse pa je odvisno od vremenskih razmer – dvoživke namreč postanejo aktivne, ko se temperatura nekaj dni zapored povzpne nad 5°C, ozračje pa mora biti tudi dovolj vlažno.
 
Če bi bili tudi vi radi del letošnje, že 16. akcije »Pomagajmo žabicam čez cesto«, nas kontaktirajte na e-naslov info@radenskopolje.si.
 
Znanje za Gospodaren Odnos do Narave
 
Od septembra 2022 do aprila 2024 bo na območju Krajinskega parka Radensko polje potekal projekt ZAGON. Pričakovani učinek projekta je v prvi vrsti dvigniti odpornost ekosistemov, ki so najbolj pod pritiskom podnebnih sprememb, in sicer z izboljšanjem znanj in kompetenc deležnikov za njihovo upravljanje ter z izvedbo ukrepov za njihovo obnovo.
V okviru projekta bomo urejali 1,8 ha veliko parcelo, ki je zanimiva prav zaradi svoje mozaičnosti – na njej se poleg poplavnega gozda črne jelše in ostankov barja nahaja tudi mokrotni travnik s prevladujočo travo, modro stožko, ki velja za enega najbolj ogroženih habitatnih tipov v Sloveniji. Da ohranimo tako pomemben življenjski prostor, ki nudi dom številnim rastlinam in živalim, bomo na zemljišču odstranili grmovno in lesno zarast, ki zdaj prerašča travnik. Na območju parcele bomo izvedli tudi hidrološke študije podtalnice ter v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije ovrednotili ekosistemske storitve. Izsledke pridobljenih analiz bomo uporabili za pripravo akcijskega načrta upravljanja z območjem, ki je prav tako ključen del projekta.
Vodilni partner projekta je Občina Grosuplje, sredstva za projekt pa s sredstvi Finančnega mehanizma v Evropskem gospodarskem prostoru sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška.
NAPOVED DOGODKOV V KRAJINSKEM PARKU RADENSKO POLJE ZA LETO 2023
  • Sreda, 1. februar 2023 – predavanje: Jože Bavcon – Trajnostno upravljanje travnikov zavarovanih območij, ob 19h v Kulturnem domu Velika Račna
  • Sobota, 4. marec 2023 – Izlet za krajane Krajinskega parka Radensko polje v Belo krajino 
  • Sobota, 18. marec 2023 – Čistilna akcija ob Dnevu dvoživk Radenskega polja
  • Sobota, 1. april 2023 – Družinsko »žabanje« v Žabji hiši
  • Sobota, 20. maj 2023 – Tradicionalni pomladanski pohod po Radenskem polju
  • Sobota, 7. oktober 2023 – Tradicionalni jesenski pohod po Radenskem polju

Pripravili: Tina Stepišnik, Klemen Dolšak, Pia Golob in Špela Logar
VIR: Občina Grosuplje