VABILO NA PREDAVANJE

VABILO NA PREDAVANJE
 
Koliko vrst divjih čebel živi okrog nas?
 
Predavatelj: dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo
Kdaj in kje: v sredo, 19. aprila 2023, ob 19h, v Kulturnem domu Račna
Predavanje bo trajalo okvirno eno uro.
 
Ko govorimo o čebelah, večina ljudi pomisli samo na medonosno oziroma kranjsko čebelo. Vendar pa to ni edina čebela, ki živi pri nas. Poznamo namreč tudi divje čebele, kamor spadajo čmrlji in čebele samotarke. V Sloveniji je bilo do sedaj najdenih preko 500 vrst divjih čebel.
 
Na predavanju bo dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo predstavil pestrost čebel v Sloveniji. Izvedeli boste, kako živijo, kako oprašujejo, kaj jih ogroža in zakaj moramo divje čebele ohraniti. Predstavil bo tudi izsledke raziskav pestrosti divjih čebel na območju Krajinskega parka Radensko polje. 
 
DELAVNICA EKOSISTEMSKE STORITVE
 
V mesecu marcu smo v sklopu projekta ZAGON v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije izvedli proaktivno delavnico, na kateri smo se z različnimi deležniki območja Krajinskega parka Radensko polje (kmetje, lovci, ribiči, gozdarji, turistični vodniki, predstavniki kmetijske svetovalne službe, predstavniki krajevne skupnosti, naravovarstveniki, upravljalci območja) pogovarjali o:
  • pomenu ekosistemskih storitev za različne deležnike;
  • morebitnih konfliktih pri rabi prostora oz. ekosistemskih storitev;
  • vplivih različnih deležnikov na ekosistemske storitve.
Cilj delavnice je bil, da z analizo rezultatov delavnice ugotovimo in lažje razumemo, katere storitve, funkcije oz. posebnosti Krajinskega parka Radensko polje so za različne deležnike najpomembnejše ter kakšno je stališče posameznih deležnikov do vseh ostalih dejavnosti našega območja. Rezultati bodo vključeni v desetletni načrt upravljanja parka, ki ga bomo pripravili v okviru projekta ZAGON.
 
OBISKI ŠOL V CENTRU OHRANJANJA NARAVE - ŽABJI HIŠI
 
V mesecu marcu si je Žabjo hišo, tako razstavo o varstvu narave kot tudi razstavo o Krajinskem parku Radensko polje, ogledalo preko 300 učencev lokalnih šol in vrtcev. Obiskalo nas je tudi preko 50 učencev Zavoda za gluhe in naglušne.
 
Poleg ogleda razstav so imeli učenci enkratno priložnost spoznavati dvoživke v živo in si na lastne oči ogledati razvoj dvoživk. V mlaki za Žabjo hišo so se namreč prav te dni iz mrestov rjavih žab razvili paglavci.
 
Tudi v mesecu aprilu in maju nas bo obiskalo še kar nekaj šol. Do takrat pa se bodo nekateri paglavci morda že preobrazili v mlade žabe.
 
NAGRADNO VPRAŠANJE – POMAGAJMO ŽABICAM ČEZ CESTO 2023
 
Naslednjič vam povemo več o letošnji, že 16. akciji prenašanja dvoživk »Pomagajmo žabicam čez cesto 2023«, ki je na Radenskem polju tudi letos potekala v okviru projekta LIFE AMPHICON.
 
Predlani smo preko ceste prenesli več kot 18.000 dvoživk, lansko leto preko 16.000.
 
Uganete, koliko dvoživk smo preko ceste v akciji »Pomagajmo žabicam čez cesto« prenesli letos?
 
Vaš odgovor pošljite do 5. junija 2023 na info@radenskopolje.si, mi pa bomo 2 nagrajencema, ki bosta najbližje končni številki, podarili majico z ilustracijo dvoživke.
 
NAPOVEDNIK DOGODKOV V KRAJINSKEM PARKU RADENSKO POLJE
 
Sreda, 19. april 2023,Kulturni dom Račna | Predavanje z naslovom »Koliko vrst divjih čebel živi okrog nas?«Predavatelj: dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo
Sobota, 20. maj 2023 | Tradicionalni pomladanski pohod po Radenskem polju
Sobota, 7. oktober 2023 | Tradicionalni jesenski pohod po Radenskem polju
 
 
Pripravila: Tina Stepišnik
 

VIR: Občina Grosuplje