V sklopu 61. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, najpomembnejše tovrstne sejemske prireditve v Sloveniji

V sklopu  61. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, najpomembnejše tovrstne sejemske prireditve v Sloveniji, se letos prvič na skupnem razstavnem prostoru pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) predstavljajo javna agencija SPIRIT Slovenija, Slovenska turistična organizacija (STO) in Slovenski podjetniški sklad. Četrtek, 31. avgust, bo posvečen gastronomiji.

Vabimo vas na razstavni prostor ministrstva, kjer se bodo od sobote, 26. avgusta, do četrtka, 31. avgusta, zvrstile številne predstavitve s področja gospodarstva, turizma, lesarstva, rokodelstva in drugih področij. Med drugim bodo potekale predstavitve informiranja podjetnikov o finančnih spodbudah in ukrepih, predstavitve javnih razpisov za nepovratna in povratna finančna sredstva, možnosti zmanjševanja odpadne hrane ter predstavitve izbrane gastronomske ponudbe Slovenije.

Četrtek, 31. avgusta, bo gastronomsko obarvan
Na razstavnem prostoru MGTŠ se bosta v četrtek, 31. avgusta, predstavili dve doživetji, ki se uvrščata med Edinstvena doživetja Slovenije, nosilke znamke kakovosti Slovenia Unique Experiences (SUE). To so doživetja, ki še posebej podpirajo zgodbo zelene butične Slovenije in znamke I feel Slovenia. Zavod za turizem Maribor bo predstavil doživetje Rock'n'Roll okusov, Oljarna Kocbek pa doživetje Od buče do olja – zgodba družinske oljarne z dolgoletno tradicijo. Vabljeni tudi v foto kotiček I feel Slovenia in degustacijo dobrot turističnih kmetij.

Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost
V sklopu letošnjega sejma Agra bo Direktorat za turizem na MGTŠ organiziral posvet »Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost«, na katerem bodo spregovorili o odgovornem gastronomskem turizmu. Posvet bo potekal 31. avgusta 2023 z začetkom ob 10. uri  v Dvorani D2.

Predstavljena bo Strategija za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano ter smernice evropskega združenja  HOTREC na tem področju. Prav tako bo potekala seznanitev strokovne javnosti z ugotovitvami nekaterih strokovnih študij in analiz s tematiko zavržene hrane v gostinstvu ter s priporočili za zmanjšanja izgub.

Predstavljeni bodo primeri dobrih praks ravnanja s hrano in ponudba lokalnih pridelkov v gostinsko-turističnih obratih. Udeležencem bo predstavljen certifikat Slovenia Green Cuisine v sklopu Zelene sheme slovenskega turizma ter javni razpis za sofinanciranje implementacije okoljskih znakov pri turističnih ponudnikih, na katerega se lahko prijavijo različni ponudniki s področja gostinstva in turizma, vključno s turističnimi kmetijami. Prav tako bomo predstavili živila iz shem kakovosti in napotke za njihovo označevanje v jedilnikih.

Več informacij o posvetu je na voljo na spletni strani MGTŠ.

Prosimo, da vašo udeležbo potrdite na e-naslov: turizem.mg@gov.si najkasneje do 16. avgusta.

Vabimo tudi na ostale številne posvete, ki bodo spremljali sejemsko dogajanje. Na spletni strani MGTŠ si lahko ogledate celoten program predstavitve.

Več koristnih informacij o vstopnicah, dostopnosti in parkiriščih vam je na voljo na povezavi.

VIR: STO