12. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc je občinstvo popeljal na nepozabno kinematografsko potovanje v mestu brez mestnega kina.

12. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc je občinstvo popeljal na nepozabno kinematografsko potovanje v mestu brez mestnega kina. Letošnja edicija, ki je potekala na že dobro poznani lokaciji Velike dvorane Lutkovnega gledališča Maribor, udejanja decentraliziracijo slovenske filmske in festivalske scene, kar ji je v velikem slogu tudi uspelo. Na festivalu je bil prikazan žlahtni izbor najnovejših in skrbno kuriranih dokumentarnih filmov, kar je za filmske navdušence ustvarilo izjemno kinematografsko izkušnjo. Festival je kljub temu, da letošnje leto ni prejel na podpore na razpisih Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor, uspel! Pravočasno je Narodni dom Maribor odločil, da nas ne pusti na cedilu. Podprla sta nas dva strokovna nacionalna društva: Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in Društvo avdiovizualnih producentov Slovenije. Seveda tudi mnogi drugi, sponzorji in donatorji. Nekaj ur pred festivalom pa smo prejeli tudi obvestilo, da smo prejeli donacijo Javnega holdinga Maribor. Letošnje 12. leto je bilo prelomno, saj je jasno, da filmska krajina festival Dokudoc potrebuje, želi in podpira.


Otvoritveni večer: Odpiranje škatle in skok na ameriški politični parket slovenskih korenin
Dokudoc se je pričel 14. septembra 2023 z uvodnim nagovorom direktorice festivala Maje Malus Azhdari in Ksenije Repina, vodje Kulturne četrti Minoriti, kamor sodi nelutkovni program v Lutkovnem gledališču Maribor. V rubriki DOKU ZDAJ je bil predstavljen kratki dokumentarni film ŠKATLA režiserja Tomaža Pavkoviča (glavna slovenska nagrada na FeKK-u), ki pod drobnogled vzame mistiko šestdesetih in sedemdesetih let naše bivše države. Sledila je vizionarska svetovna predpremiera srednjemetražnega dokumentarnega filma MELANIA v režiji Jurija Grudna, ki vstopa v življenje Melanie Trump, skrivnostne ameriške prve dame slovenskega rodu. Po projekciji je sledil pogovor z režiserjem Jurijem Grudnom in producentko Tanjo Gruden, ki je občinstvu zaupal dragocen vpogled v filmski proces in tako večer zaključil v vrhunskem vzdušju Dokudoc kulinarike. 


Raziskovanje esence ljubezni v športu in odnosih
Drugi festivalski dan, 15. septembra 2023, je v rubriki DOKU ZDAJ postregel z navdušujočo predstavitvijo mariborske lokalne rolkarske scene s kratkim dokumentarcem MARIBOR RETROSK8TIVA režiserja Tomaža Praunseisa iz produkcijske hiše Jaganath. Dokumentarec je razvojna nadgradnja razstave Sk8am torej sem v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Po filmu je tekel pogovor z režiserjem in kustosom v MNOM-u Urošem Doklom, avtorjem razstave, ki je v filmu poskrbel tudi za glasbo. 


V sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Republiki Sloveniji si je v petek občinstvo ogledalo celovečerni dokumentarni film SREČNO ZA VEDNO (Šťastně až na veky/Happily ever after; glavna nagrada občinstva 2022 in glavna nagrada študentske žirije 2022 na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Jihlava) v režiji Jane Počtove, ki spremlja sodobne modele partnerstva. V pogovoru z moderatorjem Tonijem Cahunkom je o nastajanju filma spregovorila režiserka Jana Počtová, ki je na festivalsko projekcijo prišla iz Prage. 


Poduhovljena sobota: religija onkraj Cerkve
V soboto, 16. septembra 2023, je svojo predstavitveno turnejo prav v Mariboru pričel celovečerni film DUHOVNICA (nagrada Al Jazeera 2022), kar za festivalsko ekipo predstavlja poseben ponos. Odmevno predpremiero je pospremil pogovor z režiserko Majo Prettner in glavno protagonistko filma Jano Kerčmar Džuban, projekcijo pa so si ogledali tudi številni akterji, ki so v filmu nastopali. 


Večerno vzdušje je zaostirla glasbena psy trance zabava Trance only Dark Forest Magic v dvorani Gustav v KC Pekarna, kjer je nastopil en in edini vrhunski makedonski gost FOBI. Sodelovanje med Dokudoc in Trance only ni obremenilo festivalskih financ.


Veliki nedeljski finale in poklon legendam
Sekcija DOKU RETRO je v nedeljo, 17. septembra 2023, prinesla zaključek festivala. Edinstveni producent Tom Gomizelj, znan po svojem delu z Luksuz produkcijo, pri kateri sodeluje v družbeno angažiranih dokumentarnih filmih z različnimi avtorji, je letošnji prejemnik nagrade DOKUMENTARNO IME. Po izboru njegovih kratkih dokumentarcev iz zadnjih dveh desetletij je pogovor z njim odvodila moderatorka Tonja Jelen. 
 
Večer se je zaključil v velikem zamahu s poklonom živi legendi. Sekcijo 80 GODINA je slavila in proslavila življenje in delo filmskega režiserja in dolgoletnega podpornika Dokudoc festivala Karpa Godine, ki je nedavno dopolnil 80 let. Sklop projekcij njegovih kultnih kratkih filmov, v kateri je bil predvajan tudi film KAJ JE TO MED? (Šta je to med?), ki ga je javnost videla prvič, smo organizirali v sodelovanju s Slovensko kinoteko. S Karpom Godino, dokumentarnim imenom 2017, smo v pogovoru po projekciji delili vpogled v ustvarjalno pot in posebno naklonjenost mestu Maribor.


Dokudoc onkraj meja: tokrat v Romuniji
Paralelno s festivalom se je na petkov večer, 15. septembra, v Narodnem muzeju v Banatului-ju v Temišvaru, v sekciji DOKUDOC POTUJOČI predstavil dokumentarni film STOLETJE SANJ v režiji Vena Jemeršića. Projekcija je spremljala podelitev mednarodnih nagrad Heritage in Motion, ki spodbujajo inovativne multimedijske in avdiovizualne projekte z namenom promocije, raziskovanja ali varovanja evropske dediščine. Dogodek, ki ga je vodila direktorica festivala Dokudoc Maja Malus Azhdari, je bil izveden v sodelovanju z Mednarodno ustanovo Forum slovanskih kultur, Evropsko muzejsko akademijo in Mitro - društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. Slednje je glavni organizator festivala Dokudoc.


100-letica armenskega filma: nova postojanka v Mariboru
Komaj smo zaključili letošnji festival, že načrtujemo nove dogodke. V sodelovanju s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji kot del uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 v partnerstvu s festivalom Dokudoc pripravljamo projekcijo celovečernega armenskega filma TRIJE GROBOVI UMETNIKA/THREE GRAVES OF THE ARTIST (Armenija, 120', 2023) v režiji Hartuna Hačtriana in Rubena Hačatriana, ki bo v soboto, 21. oktobra 2023, ob 19. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Predfilm bo zmagovalni film iz Prvih Poletov. Pridružite se nam, rezervacije sprejemamo na dokumentarci.si@gmail.com.



Tako! Naše delo, polno ambicioznih načrtov za prihodnost, lahko podprete z nakupom festivalskih vrečk (11,99 EUR) in nahrbtnikov (14,99 EUR), ki jih naročite na dokumentarci.si@gmail.com.


Drvimo 13. ediciji naproti, ki bo od 19. do 22. septembra 2024 Lutkovnem gledališču Maribor. 
Naj živi festival Dokudoc!
 
*****

DOKUDOC 2023 so podprli: Narodni dom Maribor, Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, Društvo avdiovizualnih producentov Slovenije, Javni holding Maribor, Kulturna četrt Minoriti, Vetrinjski dvor, Festival Lent, Lutkovno gledališče Maribor, Veleposlaništvo Češke Republike v Republiki Sloveniji, MKC Maribor, Hostel Pekarna, Kinoteka, Film in Maribor, AGD Gustaf, Trance Only, Filmoteka, Luksuz Produkcija, Pekarna Magdalenske mreže, Guestroom Maribor, TOTI RADIO d.o.o., Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur.
*****

VIR: 
DOKUDOC, mednarodni festival dokumentarnega filma