Pesnica Nina Kosmač je na današnjo nedeljo napisala pesem za zbirko Mi - z zvezanimi očmi, za katero ni prepričana, če bo izšla v knjižni obliki.

Pesnica Nina Kosmač je na današnjo nedeljo napisala pesem za zbirko Mi - z zvezanimi očmi, za katero ni prepričana, če bo izšla v knjižni obliki. Pravi, da ni pretirano zadovoljna s pesmijo, napisano danes, vendar, da si želi dokončati pesniško zbirko in da pri nobenem pesniku niso vse pesnitve v zbirkah enake kakovosti.
Midva
Midva rada politizirava, ampak danes v gostilni ob pivu samo pogovore drugih poslušava.
Midva, ki nikoli toliko neumnosti o vojni kot do sedaj nisva slišala.
Midva slišiva, da najstniki si želijo čim prej znebiti nedolžnosti, v primeru,da bodo bombardirani.
Midva poslušava: "Ljubitelj avtomobilov IN če hotel bi, že davno bi z jedrskim orožjem likvidirov vso Evropo! On ve, kaj počne, samo to se v gostilni povedati ne sme!"
Midva napneva ušesa: "Pravijo, da In financira naše podjetnike in firme, ampak mogoče to samo medijska laž je ? Kdo ve? Kakorkoli majhni smo, majhni smo in zato vsi imamo kompleks Klanca siromakov. Ja, majhni smo, zato osredotočiva se raje na Slovenijo."
Midva še naprej pogovore drugih,ob prvem pivu, poslušava :"Vsi mediji poenoteni in pokvarjeni so! Nimamo dostopa do cele slike, saj veš cenzura in centralizacija - to je to!"
Midva, zagledava pisateljico, ki po cigarete v bar je prišla in drug drugemu šepneva:" Tale zagotovo na strani Ina je, zaradi Čajkovskega, Dostojevskega in Tolstoja. Hkrati si pa misliva, morda pa, kot ženska pobijanja otrok in vojn ne mara? "
Midva, ki danes nobene ženske ne pogledava, ker podpise za stranko, ki jih je treba overoviti zbirava, si, misliva: " Kaj za vraga, naju briga ta baba?"
.Midva, ki ob drugi rundi piva, sva prepričana, da naju vlada vse zafrkava!
Midva rečeva drugim, čeprav naju nihče ne posluša: " Fantje, na volitve bo treba, pa mirna Bosna!"
Midva ob tretji rundi še naprej nemo pogovore oseb v lokalu poslušava:" Jaz, ki verjel sem, da In jedrsko vojno in mir v Evropi je vzdrževal, me je sedaj hudo razočaral. Še vedno Vip - a razumem, vendarle ta vojni konflikt že malo dolgo traja. Kakorkoli pogledaš, tudi, če Ukrajina je bila res vsa nacistična in če ne vemo, kaj bo z Natom in ali bo Bosna spet tarča, priznati je treba, da Zeleni - bivši igralec gledališča - pogum, pa vendarle ima!"
Midva, ki dalje samo molčiva in hkrati na vsako gostinsko mizo strankarski list skupaj s svinčnikom razdeliva, vidiva, da s strani ljudstva, ni nobenega odziva.Vsi se nama izgovarjajo, da brez očal slepi so.
Midva, že četrtič prosiva za pijačo in pri mizi številka šest šepet šlišiva," gobe so moje zobe v bombno orožje spremenile in iz ust sem streljal na vse strani, stari, same rakete in strele. "
Midva,  po petih popitih pivih  iz stolov se dvigneva in preden odideva na ves glas, zakričiva: "Nikogar ne brigajo vojne drugod po svetu, ampak midva vam bova, sedaj nekaj dopovedala: " Vojna, ko enkrat izbruhne, se ne ve, kako se konča! Boste že, videli, ko boste morali razmišljati o ceni nafte in inflaciji! Vi boste doživeli, to, da bo Evropa, zopet na kolenih in kot vedno izropana! Takrat se bodo veliki vsem nam smejali glasno, tako midva praviva, vsem vam (kot oni nam): Divide et impera - pa pika!"

PR in foto: Nina Kosmač