Na današnji skupščini družbe ZAVAROVALNICA TRIGLAV, d.d., je bilo pristnega 76,97 % kapitala z glasovalno pravico.

Delničarji so z veliko večino sprejeli vse predloge sklepov Uprave in Nadzornega sveta, razen predloga posvetovalnega sklepa o politiki prejemkov Zavarovalnice Triglav, ki bodo predmet dodatne preučitve do naslednje skupščine. Med delničarje bodo tako letos razdeljene rekordne dividende v višini 3,70 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila 84,12 mio €, od skupno 87,66 mio € bilančnega dobička.

Po obdobju okrnjenega izplačevanja dividend (VIDEO: https://youtu.be/HDLmKVaZ3KM) v VZMD pozdravljajo rekordno izplačilo in ambiciozno dividendo politiko, kar je na skupščini izpostavil tudi pooblaščenec VZMD, dr. Zlatko Jenko. Hkrati je opozoril, da je planiran kapitalski donos prenizek, pri čemer družba ni predstavila primerjav s podobnimi družbami na domačem trgu in v regiji, na področju donosov, prevzemov ipd. Opozoril je tudi na povečanje poslovnih odhodkov v višini 11 % ter naložbeno politiko. Iz naslova finančnih naložb je bila namreč zabeležena izguba, saj je kar 68,4 % naložb v obveznicah razvitih trgov.

Ob robu skupščine je dr. Jenko Upravo opozoril še na spornost organiziranega zbiranja pooblastil za skupščino na stroške družbe (VIDEO: https://youtu.be/7WU54U0VuDc), saj so bili med predlaganimi pooblaščenci le aktualni in bivši člani Uprave oz. Nadzornega sveta, ne pa tudi pooblaščenci, ki bi jih predlagala reprezentativna združenja malih delničarjev. Glede na dejstvo, da imajo mali delničarji v družbi neposredno 12 % delež, je tudi apeliral, naj ob se ob prihodnjem oblikovanju Nadzornega sveta vanj vključi tudi osebo z ustreznimi kompetencami, ki bi jo predlagala združenja delničarjev.

PR: ZT