Zavarovalnica Generali bo ključni najemnik v največji in najbolj zeleni poslovni stavbi v Ljubljani – v Vilharii.

Zavarovalnica Generali bo ključni najemnik v največji in najbolj zeleni poslovni stavbi v Ljubljani – v Vilharii. To zanje pomeni tako konsolidacijo na osrednji lokaciji kot tudi zavezanost vodilni vlogi na področju trajnosti, dobrega počutja zaposlenih in skladnosti z ESG standardi.

Trajnostne stavbe za bolj zdravo delovno okolje
Kot navajajo v Corwinu, se podjetja želijo preseliti v Vilhario zaradi visokega standarda notranjih prostorov. Raziskave kažejo, da svetlo in zračno delovno okolje lahko poveča produktivnost in zavzetost zaposlenih za 25 % do 30 %. Manj je bolniških odsotnosti, manj izgorelosti in nižja je fluktuacija. »Tako Generali kot tudi številna druga vodilna podjetja na trgu so prepoznala, da kakovost delovnih prostorov vpliva na uspešnost zaposlenih. Približno 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih. Količina naravne svetlobe, visokotehnološko prezračevanje, naravni materiali in druge napredne rešitve so vedno bolj pomembni pri iskalcih zaposlitve in vplivajo na splošno zadovoljstvo zaposlenih,« je ob tej priložnosti povedal Michal Maco, direktor podjetja Corwin v Sloveniji.
 
»Kot zaposlovalec res cenimo naše zaposlene. Njihovo dolgoročno dobro počutje je izredno pomembno. Vilhario smo izbrali za novo delovno okolje zato, ker združuje zdravo delovno okolje z močno zavezanostjo trajnosti – oboje pa sta bistveni prednostni nalogi zavarovalnice Generali,« je povedala Vanja Hrovat, predsednica uprave Zavarovalnice Generali.
 
96-% zadovoljstvo najemnikov
V poslovni stavbi Einpark v Bratislavi, pod katero se je podpisalo podjetje Corwin, je zadovoljstvo najemnikov 96-odstotno. Gre za prvo ogljično nevtralno stavbo v srednji in vzhodni Evropi in drugo v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon. Z Vilhario, ki naj bi šla še korak dlje v svojih prizadevanjih na področju trajnosti in zagotavljanja zdravega delovnega okolja, poskušajo razvijalci doseči podobne rezultate. Poleg tega je cilj Vilharie združiti uporabniško udobje z inovativnimi zelenimi rešitvami, kot so aktivne zelene strehe, ki izboljšujejo toplotno izolacijo, znižujejo stroške energije in zagotavljajo edinstveno zasebno rekreacijsko območje za najemnike.
 
Najnaprednejše tehnologije za bolj trajnostno delovno okolje
V skladu z načeli ESG in taksonomijo EU si razvijalci Vilharie prizadevajo uvesti rešitve, ki bodo podjetjem, ki bodo v njej najemala prostore, bistveno pomagale zmanjšati porabo vode ter znižati porabo energije in količino emisij v primerjavi z običajnimi poslovnimi stavbami. Takšne tehnologije vključujejo toplotne črpalke, avtomatski sistem upravljanja stavbe in pameten sistem prezračevanja. Ta nenehno preverja kakovost zraka v prostoru, prilagaja potrebno intenzivnost izmenjave svežega zraka, s čimer ustvarja prijetnejše delovno okolje, hkrati pa optimizira porabo energije brez potrebe po individualnem prilagajanju.
 
Več kot 60 % najbolj zelene poslovne stavbe že stoji
Več kot 60 % del na projektu Vilharia je zaključenih, tri od petih jeder stavbe pa so že zgrajena do končne višine. Od avgusta dalje poteka namestitev fasade, velik del stavbe je že zaprt. Vilharia je prvi projekt, ki bo dokončan v sklopu obsežne prenove območja glavne železniške postaje, kar jo umešča v samo srčiko novo nastajajočega poslovnega središča v slovenski prestolnici. »Sedaj, ko je zaključek projekta vedno bližje, opažamo vse večje povpraševanje po pisarniških in storitvenih oziroma trgovinskih prostorih v Vilhari, ki bo kmalu postala dom nekaterih najuglednejših in najbolj inovativnih blagovnih znamk na trgu,« je dodal Michal Maco.
 
V začetku tega leta so iz Corwina sporočili, da jim je uspelo pridobiti posojilo v višini 75,6 milijona evrov za Vilhario. Gre za njihov drug projekt v Ljubljani, prvi je soseska Kvartet v Šiški. Financiranje projekta Vilharia je zagotovila skupina Erste Group, pri čemer sta kot posojilodajalki sodelovali banki Banka Sparkasse d. d., Slovenija, in EXIMBANKA SR. Kot eno največjih komercialnih posojil v Ljubljani dokazuje vse večjo usmerjenost finančnega sektorja v trajnostne projekte, skladne z ESG.
 
Vilharia je prva poslovna stavba v Ljubljani s pred-certifikatom LEED Platinum (ang. Leadership in Energy and Environmental Design). Ima ambicijo, da se pridruži le dvema ogljično nevtralnima stavbama v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon, ki definirata standarde delovnega prostora in postavljata nova merila za razvoj poslovnih stavb – tudi v Sloveniji.

 
:::::::::::::
 
Generali:
Generalni je eden največjih svetovnih ponudnikov zavarovanj in upravljanja premoženja. Ustanovljena je bila leta 1831, danes je prisotna v več kot 50 državah sveta. S približno 82.000 zaposlenimi po vsem svetu in 70 milijoni strank ima Skupina vodilni položaj v Evropi in vedno pomembnejšo pozicijo v Aziji in Latinski Ameriki. Z inovativnimi in prilagojenimi rešitvami, najboljšo uporabniško izkušnjo in digitaliziranimi globalnimi distribucijskimi zmogljivostmi je Generali v osrčju svoje strategije zavezana h grajenju vseživljenjskega partnerstva s strankami. Z namenom ustvarjanja pravičnejše in odpornejše družbe ter vrednosti za vse deležnike je trajnostni razvoj vključen v vse strateške odločitve.
 
Corwin:
Corwin je eden vodilnih razvijalcev nepremičnin, ki pušča močen pečat v Sloveniji, na Slovaškem in Češkem. Med njihovimi številnimi nagrajenimi dosežki je poslovna stavba Einpark Offices v Bratislavi, ki je prva ogljično nevtralna stavba v srednji in vzhodni Evropi ter drugi projekt v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon. Njihove ambiciozne in odmevne projekte odlikujejo vrhunske tehnologije, ki prispevajo k zdravju in dobremu počutju uporabnikov, ter zelene strehe, ki pripomorejo k zniževanju temperatur v mestih. Zavzemajo se za premišljen urbanizem ter nenehno izboljšujejo metode dela in s tem trajnostne rasti.
 
Na slovenskem trgu delujejo od leta 2017. Njihov pilotni projekt Kvartet je z 236 stanovanji ena največjih stanovanjskih sosesk v Ljubljani. Od 2023 gradijo tudi največjo in najbolj zeleno poslovno zgradbo v Ljubljani, ki so jo poimenovali Vilharia. Načrtujejo še revitalizacijo degradiranih območij ob Masarykovi in Linhartovi cesti ter preoblikovanje območja Kolinske.

PR - Zavarovalnica Generali