O občasnih prekinitvah dobave električne energije poročajo iz različnih koncev Slovenije, poglavitni vzrok pa so večinoma podrta drevesa in posledično potrgani vodniki na daljnovodih. Še posebej hudo je bilo minulo noč, saj je brez napajanja ostalo več tisoč odjemalcev.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv Elektra Primorska
O občasnih prekinitvah dobave električne energije poročajo iz različnih koncev Slovenije, poglavitni vzrok pa so večinoma podrta drevesa in posledično potrgani vodniki na daljnovodih. Še posebej hudo je bilo minulo noč, saj je brez napajanja ostalo več tisoč odjemalcev.

Tako je na območju Elektra Maribor ponoči ostalo brez oskrbe z električno energijo okrog 50.000 odjemalcev. Dežurne ekipe so se takoj lotile odpravljanja okvar in do jutra število odjemalcev brez napajanja že občutno zmanjšale. Iz Elektra Maribor so tako sporočili, da je bilo ob 7:20 brez napajanja še 41.000 odjemalcev, in sicer največ na območju Ptuja, Dornave, Lenarta, Ljutomera, Mačkovcev, Grada, Otovcev, Murske Sobote, Gaberja, Sela, Puconcev, Podvelke, Radencev, Vidma, Apač, Črncev, Zamarkove, Presike, Ruš, Limbuša, Selnice, Kamnice, Sladkega Vrha in Kungote. Vse razpoložljive ekipe so že od jutra na terenu in skušajo čim prej zagotoviti ponovno oskrbo z električno energijo.

O težavah zaradi močnega neurja poročajo tudi iz Elektra Primorska, kjer je ponoči prav tako prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije v nekaterih krajih, ki jih oskrbuje Elektro Primorska. Trenutno naj bi bilo tako brez električne energije še 1952 odjemalcev na Bovškem (Plužna, Kanin, Trenta) in del Breginjskega kota, Livek, Sela nad Podmelcem, Avče in praktično celotna Baška grapa. Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice, pri čemer ekipe napake na omrežju sproti odpravljajo in naj bi jih v celoti odpravili tekom dneva.

Iz Elektra Gorenjska pa so sporočili, da so brez električne energije v zgodnjih jutranjih urah ostale vasi na območju Železnikov in Bohinja, ter v višje ležeče in težje dostopnih vaseh, kot so Zg. Jezersko, vasi v okolici Podnarta, prav tako območje Uskovnice in Pokljuke. Odvisno od nadaljnjih vremenskih razmer naj bi bili do konca dneva vsi prebivalci na Gorenjskem že oskrbljeni z električno energijo, bodisi s pomočjo agregatov ali z rezervnim napajanjem. Sicer pa vzdrževalcem največ težav pri popravilu napak povzročajo podrta drevesa ob srednjenapetostnih daljnovodnih povezavah. Po prvih ocenah je namreč prišlo do večjih poškodb srednjenapetostnega omrežja na petih lokacijah, ogledi terena in popis dejanske škode pa bo potekal v naslednjih dneh.

Na trenu so tudi vzdrževalne ekipe Elektra Celje, kjer je bilo ob 8. uri zjutraj brez napajanja še 5.248 odjemalcev, od tega 2.507 na območju distribucijske enote Celje, 2.127 na območju distribucijske enote Slovenj Gradec in 614 na območju Distribucijske enote Velenje.

VIR: Naš Stik