V torek, 6. septembra 2022, bo v Mariboru prvi “long table” dogodek v štajerski prestolnici, Žametna večerja med vinogradi.

Vir: Visitmaribor


Edinstven gastronomski dogodek bo ponudil vrhunsko kulinariko s podpisom Michelinovih chefov Uroša Štefelina, Marka Pavčnika in Sebastjana Plevčaka, omizju s 150 gosti pa bodo postregli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor in študenti Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor. Ob aktualni problematiki pomanjkanja kadrov je cilj organizatorjev dogodka tudi ozaveščanje o potencialih dela v gostinstvu in turizmu.

Podpora šolam in razvoju mariborskega turizma

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: “S partnerji smo v izvedbo Žametne večerje vstopili s tremi ključnimi cilji: nadgraditi želimo podobo Maribora kot odlične gastronomske regije, uresničujemo ukrepe iz nove strategije mariborskega turizma ter povezujemo dijake in študente s profesionalnim okoljem in ustanovami – v okviru slednjega pa tudi ozaveščamo o priložnostih v gostinsko-turistični panogi. Za ta namen smo izdelali promocijski video “Postani chef svojega življenja”, s pomočjo katerega bomo partnerji Žametne večerje širili svoja poslanstva na področju razvoja mariborskega turizma in z njim povezanih dejavnosti. Tako kot je najstarejša trta svetilnik vinsko-kulinarične ponudbe mesta, smo snovalci vizij in usmerjevalci razvoja svetilnik našim mladim ter njihovemu ustvarjalnemu zagonu.”

Partnerji Žametne večerje so Zavod za turizem Maribor, Višja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor ter Srednja biotehniška šola Maribor.

Zasnova prireditve – sprva načrtovane v juniju, a so jo morali zaradi slabega vremena prestaviti na zdajšnji termin – je povezovanje turizma, ponudnikov gastronomije in izobraževalnih ustanov v prvovrstno vinsko-kulinarično izkušnjo. Tako bodo v Mariboru premierno predstavili »long table« oz. dolgo mizo na edinstvenem prizorišču ob vinogradu pod znamenito mariborsko Kalvarijo, kulinarika bo nosila podpis slovenskih Michelinovih chefov, spremljala pa jo bodo odlična vina vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija.


Vrhunska Michelinova kulinarika in penina najstarejše trte

Del vrhunskega pethodnega menija bosta kreativna krožnika “mladih upov” sodelujočih šol za gostinstvo in turizem, ki sta nastala pod mentorstvom priznanih chefov Uroša Štefelina (Hiša Linhart) in Marka Pavčnika (Pavos), medtem ko bo nadaljevanje kulinaričnega večera pod taktirko chefa Sebastjana Plevčaka (Restavracija Sedem). Na vinski karti bo zvezda večera nova penina z vinom 450-letne mariborske Guinnessove rekorderke, najstarejše trte sveta.