Mladinska knjiga se bo na knjižnem sejmu otroških knjig v Bologni v Italiji (med 8. in 11. aprilom 2024) predstavila na stojnici C 35 v hali 29, ki bo letos dobila novo preobleko: odeta bo v ilustracije Maje Kastelic, Polone Lovšin, Lile Prap, Alenke Sottler, Damijana Stepančiča, Hane Stupice, Petra Škerla, Igorja Šinkovca, Huiqin Wang in Ane Zavadlav.

Ljubljana, 4. april 2024   ̶   Mladinska knjiga se bo na knjižnem sejmu otroških knjig v Bologni v Italiji (med 8. in 11. aprilom 2024) predstavila na stojnici C 35 v hali 29, ki bo letos dobila novo preobleko: odeta bo v ilustracije Maje Kastelic, Polone Lovšin, Lile Prap, Alenke Sottler, Damijana Stepančiča, Hane Stupice, Petra Škerla, Igorja Šinkovca, Huiqin Wang in Ane Zavadlav.
Letošnji bolonjski sejem bo v znamenju razstave slovenskih ilustratorjev, ki jih je izbrala posebna strokovna komisija, ki jo je imenoval JAK. Vseh dvanajst izpostavljenih ilustratork in ilustratorjev ‒ Maja Kastelic, Polona Lovšin, Andreja Peklar, Lila Prap, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Igor Šinkovec, Huiqin Wang, Peter Škerl, Ana Zavadlav, Maša P. Žmitek ‒ redno sodeluje z uredništvom leposlovja za otroke in mladino Mladinske knjige ter z uredništvom otroških revij Ciciban in Cicido.

Celoten program sejemskih dogodkov je objavljen na spletni strani www.sloveniabologna2024.com. Mladinska knjiga bo kot vselej, a letos še bolj intenzivno predstavljala svojo knjižno produkcijo: pripravljen imamo obsežen knjižni katalog, Anja Kamenarič in Senja Požar, ki se ukvarjata s prodajo avtorskih pravic v tujino, imata na desetine sestankov s tujimi založniki. Poleg ilustratorjev, ki se bodo knjižnega sejma udeležili na vabilo Javne agencije za knjigo in v sodelovanju z Društvom bralna značka, se nam bodo pridružili še Anja Štefan, Darja Marinšek, Igor Šinkovec in Ana Zavadlav.
 
Sejemsko dogajanje bo letos, ko je Slovenija častna gostja Bologne, še posebno pestro.
Otvoritvena slovesnost v ponedeljek, 8. 4., ob 10.30, bo v znamenju ilustratorjev Maje Kastelic, Polone Lovšin, Andreje Peklar, Lile Prap, Damijana Stepančič, Hane Stupica, Igorja Šinkovca, Huiqin Wang, Ane Zavadlav in Maše P. Žmitek.

Istega dne ob 11.30 bosta ilustratorki Ana Maraž in Marta Bartolj vodili delavnico v Illustrators Survival Corner, ob 12.00 pa bo sledil prvi od vodenih ogledov razstave slovenske ilustracije.
Ob 17.30 bo v Authors café okrogla miza na temo branja na višji ravni, umetne inteligence in založništva, ki jo bo vodil dr. Miha Kovač.
V bolonjski knjižnici Salaborsa bo ob 17. uri srečanje z avtorico Anjo Štefan.
 
V torek, 9. 4., bodo ilustratorji Lila Prap, Ana Zavadlav, Maja Kastelic, Ana Maraž, Hana Stupica in Matija Medved sodelovali v dveh pogovorih v Illustrators café: Slovenski ilustratorji na razstavi ilustracij v Bologni in Bodo mladi slovenski ilustratorji zavzeli svet? Sledil bo še en voden ogled po razstavi slovenske ilustracije, ob 16.30 pa se bomo vsi srečali na sprejemu za avtorje, založnike in literarne agente na stojnici Mladinske knjige. Vljudno vabljeni!
 
V sredo, 10. 4., bo v bolonjski knjižnici Salaborsa potekala konferenca z naslovom Radi beremo (We love reading) v organizaciji slovenske sekcije IBBY in Društva bralna značka. Sodelovali bodo Katja Stergar, Tilka Jamnik, Miha Kovač, Aksinija Kermauner, Veronika Rot Gabrovec, Alenka Veler, Ivan Mitrevski, Špela Frlic, Gaja Kos, Janja Vidmar, Barbara Pregelj, Peter Svetina, Damijan Stepančič, Anja Štefan in drugi, vodil pa jo bo Boštjan Gorenc ‒ Pižama. V okviru konference bo ob 12.45 na sporedu dogodek Planetarij branja: plovba skozi multimedijsko vesolje (A Planetarium of Reading: Navigating through the universe of multimedia), na katerem bodo sodelujoči predstavili vsak svoje področje: urednica mladinskega leposlovja Alenka Veler bo govorila o revijah Ciciban in Cicido, radijski in televizijski medij bosta zastopala Klemen Markovčič in Maruša Prelesnik Zdešar, sodelovali bodo tudi Petra Slatinšek iz Kinodvora, avtorica in pripovedovalka Špela Frlic ter ilustrator Ivan Mitrevski.

Na sejemskem prizorišču v Translator's café bo na sporedu pogovor Slovenski strip v prevodih, v katerem bodo sodelovali Majda Koren, Damijan Stepančič, David Krančan in Jurij Devetak.

Ob 17. uri bo ilustratorka Maja Kastelic v Illustrators Survival Corner imela predavanje o tem, kako nastane slikanica. Njena slikanica Deček in hiša je doslej izšla v 10 državah, letos bo pri Mladinski knjigi izšla slikanica Povabilo.

Ob 18. uri bo Lutkovno gledališče Ljubljana gostovalo v bolonjskem gledališču La Baracca s predstavo Zajčkova hišica, ki je nastala po slikanici Anje Štefan in Hane Stupica. Predstavo je režirala Martina Maurič Lazar, avtor glasbe je Milko Lazar; predstava bo v italijanskem jeziku, prevod je delo Veronike Simonitti. Druga in tretja uprizoritev bosta v četrtek, 11. 4., ob 18. uri, in v petek, 12. 4., ob 10.30.
 
V četrtek, 11. 4., bo Anja Štefan sodelovala na prevajalskem dogodku ob 10. uri, ki ga bosta vodili Martina Kafol in Patrizia Raveggi. Anjina slikanica Zverinice, pozdravljene! je izšla pri Mladinski knjigi, v italijanskem jeziku in v prevodu Patrizie Raveggi pa jo je izdala založba Založništvo tržaškega tiska.

Ob 11. uri bo v Illustrators Survival Corner potekal Portfolio Marathon, dogodek, na katerem izkušeni kreativni direktorji, ilustratorji in oblikovalci – Slovenijo bo zastopala Tanja Komadina, likovna urednica Mladinske knjige – svetujejo mlajšim, še neuveljavljenim kolegom.
 
Več informacij o avtorjih lahko dobite na avtorskem portalu Mladinske knjige avtorji.mladinska-knjiga.si, vsebine avtorjev so na voljo na MK PLUS Mladinska knjiga PLUS in emka.si.

VIR: MKZ