Kratka misel – povzetek ob zaključku

Za nami so izjemno bogati in pestri sejemski dnevi. Sejem AGRA je na svoj 60. jubilej dokazal, da je to dogodek, ki je še vedno vodilni v Sloveniji s področja kmetijstva, živilske industrije oz. celotnega prehranskega sektorja in gozdarstva. V minulih dneh se je zvrstilo res veliko število dogodkov, strokovnih in promocijskih, družabnih in slovesnih, majhnih in velikih, pomembnih in malo manj pomembnih sestankov in druženj. Težko je na kratko opisati, kako pomembna je vsa ta koncentracija kmetijsko prehranskega sektorja, deležnikov in podjetij na enem mestu, strokovne javnosti, kmetic in kmetov ter ostalih. Za mene kot pristojno ministrico je bilo izjemno pomembno, koristno in bogato. Pobližje sem spoznala veliko ljudi, podjetij, delovanje celotnega sektorja, odnose v verigi preskrbe s hrano, vse to pa so pomembni prispevki za moje nadaljnje delo. Pred nami so namreč odločilni meseci, ko bo Slovenija zaključila najbolj pomemben dokument, Strateški načrt Skupne kmetijske politike. Na sejmu AGRA so bile pridobljene zelo pomembne, koristne pripombe in usmeritve, katere bodo vključene v končni dokument, ki bo krojil kmetijsko prehranski sektor v prihodnje. Sejem je dosegel svoj namen, predvsem pa mi je v veliko veselje, da so bile okrogle mize in dogodki ministrstva zelo dobro obiskani in dejansko kažejo, da bomo lahko nekaj na področju kmetijstva spremenili. Sejmu čestitam ob bisernem jubileju in želim, da ohrani motivacijo, izkoristi izkušnje in moči za še vsaj toliko prihodnjih sejmov AGRA.
Irena Šinko, ministrica


Daljši povzetek konkretnih aktivnosti / vsebine

Ministrstvo ter tudi sama s svojimi sodelavci, smo v teh sejemskih dneh poskušali nagovoriti številne obiskovalce s pomembnimi informacijami, ki so z našega področja. V ospredje smo dali tudi ozaveščanje za večanje ugleda poklica kmeta oziroma poklicev povezanih s kmetijstvom in pridelavo hrane. Prav tako smo spodbujali poklic gozdarja. V teh težkih časih smo želeli opozoriti tudi na pomen zmanjšanje zavržkov hrane, kjer vsak posameznik lahko nekaj naredi. Obiskovalce smo informirali tudi o shemah kakovosti, ukrepih na področju ribištva, gozdarstva, varne hrane, razvoja podeželja in drugih aktualnih vsebin s področij, ki jih pokriva MKGP. Na okroglih mizah smo od nedelje do četrtka izpostavili najpomembnejše in aktualne vsebine s področja MKGP. 

Pred nami so odločilni meseci, ko bo Slovenija zaključila najbolj pomemben dokument, Strateški načrt Skupne kmetijske politike. Na sejmu AGRA so bile pridobljene zelo pomembne, koristne pripombe in usmeritve, katere bodo vključene v končni dokument. Najpomembnejše je, da na evropski ravni sprejmemo strateški načrt, prav tako pa je pomemben tudi predlog uredbe o fitofarmacevtskih sredstvih. Ta dokumenta bosta močno vplivala na kmetijsko politiko v Sloveniji in tudi deležniki imajo različna stališča do teh dokumentov. Ministrstvo mora uravnotežiti cilje, ki jih dajejo deležniki. Le te se morajo potem uskladiti z Evropsko komisijo in okoljevarstveniki. Upam, da nam bo uspelo vse uskladiti, saj smo si zadali cilj, da bomo na ravni celotne Slovenije imeli trajnostno kmetijstvo in povečevali samooskrbo.  

Ne smemo pa pozabiti, da letos obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo in ob tej priložnosti se je na sejmu Agra kot država partnerica predstavila tudi država Japonska.  S številčno udeležbo s strani Japonske si tudi Slovenija, še posebej podjetja, obetajo vzpostavitev novih poslovnih vezi in odprtje novih poslovnih priložnosti.

Letos v Gornji Radgoni obeležujemo biserni jubilej mednarodnega sejma AGRA. Ne glede na častitljiv jubilej, lahko po minulih dneh potrdim, da je bil ta tradicionalno svež in ponudil številne priložnosti za strokovna usposabljanja, poslovne aktivnosti, mreženja, delovne sestanke, nakup mehanizacije in druge kmetijske opreme, okušanje lokalnih dobrot, spremljanje slovesnih dogodkov in obeležij ter predvsem druženje in preživljanje zanimivega vikenda ali dneva. 

Ob tej priložnosti želim čestitati Pomurskemu sejmu, ki že 60 let skrbi za to, da imamo v Sloveniji najpomembnejši kmetijsko živilski dogodek, kjer na enem mestu združuje deležnike v kmetijsko prehranskem sektorju in ljudi z vseh vetrov. Naj bodo izkušnje dosedanjih sejmov pomembna opora za nadaljnje delo in predvsem razumevanje vseh sodelujočih, da nas povezovanje – tudi na tak način – krepi in daje dobre obeti za prihodnost.

Irena Šinko, ministrica

PR: Pomurski sejem