V novembru je bila zaključena gradnja fekalne kanalizacije in obnova vodovoda na Spodnjem Lancovem. Projekt "Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Zgornje Save – Občina Radovljica" zajema izgradnjo kanalizacijskega sistema in črpališč na Spodnjem Lancovem ter navezavo na obstoječo čistilno napravo v Radovljici; zgrajene je bilo 5,7 km kanalizacije.

14. 12. 2023  Manca Š. M. (Kabinet župana)

V novembru je bila zaključena gradnja fekalne kanalizacije in obnova vodovoda na Spodnjem Lancovem. Projekt "Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Zgornje Save – Občina Radovljica" zajema izgradnjo kanalizacijskega sistema in črpališč na Spodnjem Lancovem ter navezavo na obstoječo čistilno napravo v Radovljici; zgrajene je bilo 5,7 km kanalizacije. Sočasno je bil obnovljen vodovod, izvedena pa so bila tudi dela, povezana s sanacijo cest po izgradnji kanalizacije.

Do konca leta in v začetku prihodnjega leta sta predvidena še finančni in administrativni zaključek investicije ter predaja v uporabo. Predvidoma bo 335 prebivalcev naselja Spodnje Lancovo priključenih na ustrezen sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

Skupna vrednost naložbe je znašala 2,9 milijona evrov, poleg Občine Radovljica pa jo sofinancirata Evropska unija iz Kohezijskega sklada in Republika Slovenija. Občina Radovljica je doslej prejela že 1.681.363,34 evra nepovratnih sredstev. Do konca leta bo počrpala še 84.350,69 evra nepovratnih sredstev. Občina bo za gradnjo fekalne kanalizacije prejela skupaj 1.765.714,03 evra nepovratnih sredstev, od tega prispeva Evropska unija iz Kohezijskega sklada 1.500.856,93 evra (85 %) in proračun Republike Slovenije 264.857,10 evra (15 %).

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi ''Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti'', prednostne naložbe ''Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter za zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredelijo države članice in ki presegajo te zahteve.

Spletna stran evropske kohezijske politike v Sloveniji: http://www.eu-skladi.si/

VIR: Občina Radovljica