napovednik

Spoštovani,
 
vljudno vas vabimo na slovesno odprtje razstave
 
Zakaj je vaza podobna hiši?
Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap,

v četrtek, 15. junija 2023, ob 18. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.

Razstavo bo odprl dr. Aleš Musar.

V sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter društvom Pekinpah smo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pripravili pregledno razstavo del oblikovalke in arhitektke Janje Lap. V svoji karieri se je bila kot arhitektka, oblikovalka, raziskovalka in pedagoginja sposobna vsakega izziva – od oblikovanja stekla in sistemske distribucije hrane pa vse do vojaških ali civilnih elektrooptičnih naprav ter pedagoškega dela na razpotju med Ljubljano, Sheffieldom, Londonom in Mosulom – lotiti z izjemno natančnostjo in poglobljenim znanstvenoraziskovalnim pristopom ali pa z ustvarjalno igrivostjo ob hkratnem obvladovanju metjeja.

V zapuščini, ki nam jo je uspelo pridobiti v muzejsko zbirko, se je z leti nabralo bogato gradivo – načrti, skice, osnutki predavanj, raziskovalne naloge in pregledna zbirka izdelkov, ki jih je oblikovala. Skupaj z nekaj izposojenimi predmeti to gradivo v celoti postavljamo na ogled javnosti. Poleg steklenih izdelkov bodo na ogled tudi elektrooptične naprave, ki jih je Janja Lap oblikovala v času svojega službovanja v Iskri Elektrooptiki, ter njeni manj znani arhitekturni in raziskovalni projekti. Ob razstavi bo izšla tudi monografija, ki sta jo kustosinji razstave Špela Šubic (MAO) in Barbara Predan (ALUO) skupaj s kustosinjo za arhitekturo Majo Vardjan (MAO) pripravili med raziskovanjem te vsestranske avtorice.

Gre za prvo monografsko poglobljeno znanstveno študijo o kaki slovenski ustvarjalki na področju arhitekture in oblikovanja pri nas.

Več >>


 
VIR: MAO