Za mnoge je pomlad najlepši letni čas, ko vse brsti in se prebuja.

Ko nas razveseljuje pogled na cvetoča drevesa in zelena polja. To je čas, ko se na krožnikih znajdejo sezonska živila, ki jih nabiramo v naravi, kot so regrat, čemaž, šparglji in začimbnice. Želimo si lahkih, polnovrednih obrokov, marsikdo pa se odloči tudi za post ali spomladanski detoks. Izkoristimo dobro voljo in motivacijo, ki jo v nas prebuja pomladni čas, ter se odločimo za zdrave sezonske jedi, kot je, na primer, sveža solata iz recepta, ki ga delimo spodaj.

Nad spomladansko utrujenost z izbiro polnovrednih obrokov
Proti spomladanski utrujenosti se lahko učinkovito borimo z izbiro svežih lokalnih sestavin in premišljeno sestavljenimi obroki. V ekološkem poljedelstvu je postal zelo priljubljen biodinamičen način pridelave hrane. Poudarek je na uporabi avtohtonih semen, upoštevanju setvenega koledarja in zagotavljanju biodinamične krme za živali. Živila, pridelana biodinamično, odlikuje izjemen okus, poleg tega so bogata s hranili. Po zaužitju obroka ostanemo dlje časa siti, tudi če zaužijemo manjšo porcijo. Nekatere raziskave kažejo, da biodinamična prehrana pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, zmanjševanju stresa in izgubljanju kilogramov ter pozitivno vpliva na naše duševno zdravje.

Katere so še prednosti biodinamično pridelane hrane?
Biodinamično kmetovanje zdravih, okusnih živil med drugim prispeva tudi k povezanosti in krepitvi lokalne skupnosti. Primer takšnega sodelovanja so medžimurske Terme Sveti Martin, v katerih obroke načrtujejo v sodelovanju s ponudniki iz okolice, s čimer zagotavljajo, da od vrta do mize preteče manj kot 24 ur. Gosti term lahko obiščejo pridelovalce ter se na lastne oči prepričajo, od kod prihajajo sestavine s krožnikov. V idiličnem resortu v osrčju Medžimurja sledijo načelom idejnega očeta biodinamike, Rudolfa Steinerja, ki je kmetovanje razumel kot živ organizem, povezan v harmonično celoto.

Z zdravo sezonsko prehrano do boljših športnih rezultatov
Mnogi se za vpeljavo zdrave prehrane odločijo sočasno z redno telesno aktivnostjo, saj sta to dva od temeljev za zdrav način življenja. Toplo vreme in dolgi dnevi nas še dodatno motivirajo h gibanju, še posebej, ko z mislimi pogledujemo proti poletnim počitnicam. Terme Sveti Martin z okolico ponujajo številne možnosti za športne aktivnosti, še posebej radi pa jih obiščejo kolesarji, saj se ponašajo s kar 700 kilometri kolesarskih poti. Po opravljenem teku, kolesarjenju ali vadbi joge je še toliko bolj pomembno, da v svoje telo vnesemo kakovostno hrano, ki bo prispevala k regeneraciji in izgradnji mišic.

Recept za zdravo spomladansko solato
Sestavine: belo zelje, radič, zelena solata, suhe brusnice, redkvice, praženi lešniki, balzamični kis, kisla smetana, sol in sveža zelišča.
Priprava: zelje, solato in radič narežemo na majhne trakove. Dodamo redkvice, brusnice, kislo smetano, balzamični kis in sol po okusu ter vse skupaj premešamo. Potresemo z grobo nasekljanimi praženimi lešniki in okrasimo s svežimi zelišči.

PR: IPPR