V Velenju danes in jutri gostijo 5. Letni politični dialog evropskih premogovnih regij, ki ga v sklopu Pobude za premogovne regije v prehodu organizira Evropska komisija. V okviru dialoga želijo premogovne regije z različnimi skupnimi aktivnostmi spodbuditi razpravo in sodelovanje med ključnimi deležniki oziroma regijami v boju za pravičen in trajnosten izstop iz premoga.

Datum objave:
11. julij 2024

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv Premogovnika Velenje

V Velenju danes in jutri gostijo 5. Letni politični dialog evropskih premogovnih regij, ki ga v sklopu Pobude za premogovne regije v prehodu organizira Evropska komisija. V okviru dialoga želijo premogovne regije z različnimi skupnimi aktivnostmi spodbuditi razpravo in sodelovanje med ključnimi deležniki oziroma regijami v boju za pravičen in trajnosten izstop iz premoga. 

Letni politični dialog, na katerem  pričakujejo več kot 200 udeležencev, je že peti zapovrstjo, do sedaj pa je potekal že v Karlovih Varih na Češkem, Oviedu v Španiji, Görlitzu v Nemčiji in Katovicah na Poljskem. Prvi dan konference bodo po uvodnih nagovorih sledili tematski paneli o perspektivah industrijskega in zelenega prehoda, prehodu industrije v brezogljičnost, prihodnostih sistemov daljinskega ogrevanja, boju proti energetski revščini s pomočjo energetske učinkovitosti stavb in opolnomočenja državljanov. Na strokovni konferenci pa bodo evropski odločevalci in funkcionarji razpravljali tudi o aktualnih izzivih premogovnih regij, primerih dobrih praks ter prihodnjih usmeritvah. 

V avli doma kulture bo na ogled tudi posebna tematska razstava o izstopu iz premoga in tranziciji rudarskih regij drugih držav EU, in sicer v obliki predstavitve najboljših praks prehoda in primerov degradiranih območij, industrijske infrastrukture in premogovnikov, revitaliziranih v poslovne cone, energetske lokacije in kraje kulturnega pomena v obliki industrijske dediščine. V sklopu razstave bodo predstavili tudi velenjski prehod prestrukturiranja v zeleno, pametno, inovativno regijo – dosedanje postopke prestrukturiranja in pravičnega prehoda ter projekte, ki jih v regiji pripravljajo v sklopu izstopa iz premoga. Organizatorji so za udeležence pripravili tudi strokovne oglede, in sicer obisk Termoelektrarne Šoštanj s predstavitvijo daljinskega ogrevanja, Muzeja premogovništva Slovenije s predstavitvijo Poslovne cone Stara vas in prenove Stare elektrarne v Center prihodnosti ter Velenjskega jezera z okolico.

Tovrstna srečanja z namenom povezovanja premogovnih regij, izmenjave izkušenj in pogledov so nastala s ciljem, da v procesu preobrazbe oziroma energetskega prehoda nihče ne bo spregledan ter enotnega komuniciranja z Evropsko komisijo glede zagotovitve intenzivne podpore regijam v prehodu. Velenjska občina je v zvezi s tem oktobra lani v Bruslju še z devetimi evropskimi premogovnimi regijami podpisala deklaracijo, ki je bila oblikovana na lanskem političnem dialogu v Karlovih Varih na Češkem. Deklaracija izraža trajno zavezanost podpore regijam, ki se preusmerjajo iz premoga, poudarja rešitve za pravični prehod, ki so prilagojene kraju, išče sinergije znotraj politik EU, optimizira sisteme na podlagi pridobljenih izkušenj in dodatno spodbuja dialoge med regijami. 

Udeležence konference bosta med drugim nagovorila tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič ter minister za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije dr. Aleksander Jevšek. Maroš Šefčovič se je včeraj sestal tudi z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažom Hanom, s katerim sta med drugim spregovorila tudi o zelenem prehodu in prestrukturiranju Šaleške doline. Glede zelenega prehoda sta se sogovornika strinjala, da se ga je treba lotiti na način, ki ne bo omejeval konkurenčnosti gospodarstva, pri čemer je bilo izpostavljeno, da je potrebno aktivno delovanje za znižanje cen energije, postavljati realne tehnološke cilje, zagotoviti dostop do kritičnih surovin, izoblikovati nova znanja in zagotoviti dovolj sredstev, ki bodo omogočila zeleni prehod. Minister Han pa je v zvezi s prestrukturiranjem naših premogovnih regij predstavil obstoječe razpise za Zasavsko, Savinjsko in Šaleško regijo in nekatere projekte, ki v zevzi s tem že potekajo v teh regijah. 

VIR: Naš Stik