Evropska podjetja lahko tako prek mehanizma AggregateEU do 3. julija registrirajo svoje potrebe po nakupu plina, skupno povpraševanje pa bo nato objavljeno na svetovnem trgu od 7. do 10. julija.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Freepik
Evropska podjetja lahko tako prek mehanizma AggregateEU do 3. julija registrirajo svoje potrebe po nakupu plina, skupno povpraševanje pa bo nato objavljeno  na svetovnem trgu od 7. do 10. julija. 

Kot izpostavljajo v Bruslju, se je prvi razpis izkazal za zelo uspešnega, saj  je bil odziv na povpraševanje za skoraj 11 milijard kubičnih metrov plina pozitiven, ponudba svetovnih  dobaviteljev pa je celo presegla želene količine. Tokratno povpraševanje se nanaša na obdobje dobave v času od avgusta 2023 do marca 2025, in je nekoliko daljše kot je bilo na prvem poskusnem razpisu za evropski skupinski nakup plina. Omenjena pobuda za združevanje povpraševanja po plinu je sicer nastala v okviru energetske platforme EU, ki je bila vzpostavljena za spodbujanje diverzifikacije oskrbe s plinom v EU, potem ko je Rusija napadla Ukrajino in se je EU skupaj odločila, da bo odpravila svojo odvisnost od uvoza ruskih fosilnih goriv. 

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je ob tej priložnosti poudaril, da se je že v prvem krogu pokazalo, da energetska platforma EU o skupnem nakupu plina dobro deluje ter, da je enotno delovanje na ravni EU ključnega pomena za zagotavljanje stabilne in cenovno dostopne oskrbe EU s plinom, kar je v korist tako evropskim podjetjem kot državljanom. Hkrati je kupce in dobavitelje pozval naj pred prihajajočo zimo in pričakovanim večjem povpraševanju izrabijo ta mehanizem tudi za napolnitev plinohramov.

VIR: Naš Stik