Prišel je čas rožic, zvončki in trobentice vedno krasijo pomladansko obsijane travnike. Ali ste vedeli, da so vse te cvetlice uporabne v kuhinji skozi celo leto? Nabiramo jih vse od začetka marca do konca junija, nekatere do jeseni.

Prišel je čas rožic, zvončki in trobentice vedno krasijo pomladansko obsijane travnike. Ali ste vedeli, da so vse te cvetlice uporabne v kuhinji skozi celo leto? Nabiramo jih vse od začetka marca do konca junija, nekatere do jeseni. Odlične so sveže v solati, sladicah ali posušene za čajčke in začimbe. Lahko jih sušimo, globoko zamrznemo ali hranimo v olju, tinkturi, medu in hidrolatu. Včasih so zeliščarke delale šopke rastlin in jih obešale na podstreho. Vendar v današnjih časih pazimo na prah, razne žuželke in njihove izločke in bakterije, ki se lahko zaredijo v neprimerno shranjenih rastlinah in s tem povzročimo več škode kot koristi.

Čeprav se zdi, kot da nas je spet obiskala zima, je kar prav, da si preberemo prispevek o moči rastlin, ki rasejo spomladi, za naše zdravje piše Suzana Drole v Navdihni me na: https://navdihni.me/za-vsako-bolezen-rozca-raste/ - in se odpravimo v naravo, kakšno rožico naberemo in jo morda zaužijemo že kar na sprehodu. Če še niste poskusili trobentice ali vijolice, obe toplo priporočam :-)

VIR: Insights