Tokrat prinašamo intervju z Mojco Zupan, izumiteljico, direktorico in okoljsko aktivistko.

Avtor Sanja Rubinić 27. oktobra, 2022

Mojca želi spreminjati svet. Na bolje. Pustila je službo korporativne pravnice in ustanovila podjetje PlanetCare, ki se ukvarja z inovacijami za preprečevanje izpuščanja mikroplastike iz pralnih strojev v naše oceane. Ta inovativni filter, ki ga je s svojo ekipo prav v Sloveniji razvila Mojca, se enostavno namesti na pralni stroj in iz odpadnih voda zadrži kar 90 % mikrodelcev. Na vprašanje, ali s tem početjem čisti našo skupno vest do okolja, je ostala skromna ter se izognila odgovoru, češ da oni samo čistijo odpadno vodo.

Začeli ste pred petimi leti kot start up podjetje, okoljevarstveno start-up podjetje, zanimiva reč!
Ja, začetki so bili težki in naporni, polni izzivov ter vprašanj, kako ozaveščati ljudi o naraščajočem problemu, vendar lepo napredujemo. MSP PlanetCare se ukvarja z inovacijami za preprečevanje izpuščanja mikroplastike iz pralnih strojev v naše oceane. 35 % mikroplastike, ki plava v naših oceanih, izvira iz umazane vode iz pralnih strojev.

Kako ste dobili idejo za izdelavo filtrov?
Zaradi srečnega naključja. V Ljubljani je potekala razstava, kjer sem se prvič soočila z dejstvom, da s pranjem perila onesnažujemo. Tam sem videla ogromne slike mikrovlaken, ki z našo odpadno vodo iz pralnih strojev pridejo v oceane in kako jih potem živali zaužijejo. Takrat sem delala za podjetje, kjer so imeli težave z odpadno vodo. Tam sem srečala Hakima (Hakim El Khiar, razvojni inženir v podjetju PlanetCare, op. a.), ki je delal kot filtracijski inženir. Pomislila sem, da bi lahko poskusili filtrirati vlakna iz pralnih strojev. Hakim je bil zelo za, v svoji garaži je izpeljal par poizkusov in ugotovili smo, da je to mogoče. Ja, nekaj časa smo ‘prali’ kar v garaži :-).