Včeraj smo v Galeriji Velenje pripravili generacijski forum z naslovom Kultura danes. Kultura jutri?, na katerem smo se dotaknili različnih tem s področja kulture v Velenju.

Včeraj smo v Galeriji Velenje pripravili generacijski forum z naslovom Kultura danes. Kultura jutri?, na katerem smo se dotaknili različnih tem s področja kulture v Velenju. Na koncu foruma smo sprejeli naslednja izhodišča za razvoj kulture v lokalni skupnosti: nujno potrebna je decentralizacija na področju kulture v smislu, da ministrstvo podpre določene programe in da mestne občine postanejo regijska središča kulture; največji festival za otroke v Sloveniji Pikin festival po 35 letih dobi vire financiranja tudi na državnem nivoju; Muzej premogovništva Slovenije moramo v procesu prestrukturiranja ohraniti – poiskati mehanizem, s pomočjo katerega bomo našli način za njegovo upravljanje – ali skozi Zakon o prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije ali skozi Zakon o zapiranju Premogovnika Velenje, tukaj bo glas pristojnega ministrstva zelo pomemben; država mora najti finančne mehanizme, preko katerih bo pomagala financirati sanacijo kulturne dediščine tako gradov kot tudi zaščitenih večstanovanjskih stavb, saj energetske sanacije tovrstnih stavb predstavljajo velik strošek za lastnike, je pa zaradi preobrazbe daljinskega ogrevanja njihova sanacija nujno potrebna.
 
V naslednji finančni perspektivi na področju prestrukturiranja se naj ne pozabi na področje kulture, ki je bila v sedanji finančni perspektivi prezrta. Želimo tudi, da mednarodni Lirinkofest Velenje – literarni festival lirične umetnosti, ki vse od leta 2002 poteka v Velenju, ne ostane več prezrt v slovenskem prostoru, zato bomo na ministrstvo naslovili prošnjo, da tudi za to najdemo rešitev. Predstavnica ministrstva za kulturo Tjaša Pureber je na forumu predstavila nekaj načrtovanih ukrepov Ministrstva za kulturo in obljubila, da bo ministrstvo seznanila z vsemi aktivnostmi, ki jih vodimo, ter izzivi, ki so pred nami, in bodo skušali vse to v prihodnje tudi upoštevati.
  
Župan Peter Dermol je uvodoma poudaril, da je nujno potrebno v fazi prestrukturiranja, ki je pred nami, upoštevati tudi kulturo. Gospodarstvo, ki je bilo v to področje v preteklosti zelo vpeto, se danes vse bolj umika in to ni prav. To moramo preprečiti, saj nas kultura bogati in je za kakovost naših življenj zelo pomembna. Vsem soustvarjalcem kulture v naši lokalni skupnosti se je tudi zahvalil in jim zaželel, da bi uspešno ustvarjali na tem področju tudi v prihodnje.
 
Na forumu so sodelovali župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, vodja Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje Marko Pritržnik, generalna direktorica Direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Tjaša Pureber, direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, direktor Knjižnice Velenje Drago Martinšek in direktorica Muzeja Velenje Tanja Verboten.
 
Generacijske forume z občani smo začeli izvajati na pobudo župana Petra Dermola in so se izkazali kot dobra oblika komuniciranja z občani in soustvarjalci na različnih področjih v naši lokalni skupnosti. Izvajali jih bomo tudi v prihodnje.
 
Posnetek generacijskega foruma je na voljo za ogled na povezavi: 
 
Prilagamo fotografijo s foruma.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje