Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol s sodelavci je obiskal nekaj podjetnikov, ki gradijo oziroma začenjajo z gradnjo v Poslovni coni Stara vas.

Tri podjetja so že pričela z gradbenimi deli (DBSS, Veplas Laki in OMRON - MIEL Elektronika), eno podjetje pa je pravkar pridobilo dokumentacijo za gradnjo (Adoor). Predvidoma konec leta, ko bodo vsi štirje objekti zgrajeni, ocenjujemo, da bo tukaj zaposlenih najmanj 110 ljudi. Zavedamo se, da moramo za investitorje in delovna mesta poskrbeti sami, in to pred letom 2033, ko se predvideva zaprtje Premogovnika Velenje. Znotraj regije želimo do leta 2030 odpreti 5.000 novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.

V coni je večina urejenih zemljišč že prodanih, saj je 13.000 m² kupilo farmacevtsko podjetje, 2.300 m² hitrorastoče velenjsko podjetje Malinca, 4.700 m² pa podjetje TIKI, ki bo tukaj imelo razvojni oddelek za toplotne črpalke. 3.000 m² bomo namenili gradnji industrijsko-tehnološkega inkubatorja, ki bo nudil ugodne prostorske pogoje in strokovno pomoč proizvodno naravnanim mladim podjetjem. Smo pa za prodajo zemljišč v dogovorih še z drugimi investitorji. Trenutno je v Poslovni coni Stara vas zgrajen en objekt, kjer poslujeta dve podjetji s skupaj 41 zaposlenimi (S-Tech, TVK).
 
V naslednjem letu bo v coni skupaj več kot 150 delovnih mest (obstoječa in nova), znotraj tega območja pa načrtujemo 2.000 delovnih mest. Obiskali smo štiri podjetnike, ki smo jim predstavili tudi možnosti prijave na razpis za notranjo opremo (Javni razpis za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Republiki Sloveniji), ki ga je objavila Javna agencija Spirit. Poleg tega je Mestna občina Velenje objavila javni razpis za spodbujanje podjetništva v višini 100.000 evrov, s katerim bo podjetja sofinancirala pri novih naložbah, zagonska podjetja ter podjetja, ki se bodo prijavljala na slovenske ali mednarodne razpise. Rok za prijavo je 4. maj 2022; več informacij je objavljenih na naši spletni strani.

Podjetje DBSS gradi novo tovarno za izdelavo produktov iz kovine. Lastnik podjetja Beno Sovič, ki nam je razkazal nove prostore, načrtuje, da bodo proizvodnjo preselili do konca leta in na novi lokaciji ustvarili 44 delovnih mest.

Direktor podjetja Veplas Laki Ivo Lipičnik predvideva, da bodo novi prostori vseljivi v začetku naslednjega leta. Podjetje bo na novi lokaciji zaposlilo 20 ljudi.

Podjetje OMRON - MIEL Elektronika, ki ga vodi Andrej Rotovnik, bo svojo proizvodnjo selilo do poletja. Začeli bodo z 8 zaposlenimi, kasneje pa bodo po potrebi iskali tudi novo delovno silo.

Lastnik podjetja Adoor Ado Romih bo do konca tega tedna pridobil gradbeno dovoljenje in nato v roku enega meseca začel z gradnjo. Za nov objekt, v katerem bi zaposlil 8 ljudi, mora pridobiti uporabno dovoljenje najkasneje do 31. 1. 2023.

V coni je še na voljo 24.000 m² zemljišč. Poslovno cono Stara vas želimo širiti še naprej, zato smo v dogovorih z ministrstvom za infrastrukturo, da najkasneje v sklopu izgradnje tretje razvojne osi daljnovod vkopajo. Tako bo na voljo za gradnjo še cca 80.000 m² zemljišč (zahodni del cone).

PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje