Stopnja bruto dobička dosega rekordno visoko raven, ki jo spodbuja učinkovito izvedena temeljna strategija

Stopnja bruto dobička dosega rekordno visoko raven,
ki jo spodbuja učinkovito izvedena temeljna strategija
 
Peking, Hong Kong, november 2023Xiaomi Corporation (»Xiaomi« ali »skupina«; koda delnice: 1810), podjetje za potrošniško elektroniko in pametno proizvodnjo s pametnimi telefoni in pametno strojno opremo, povezano z internetom stvari (»IoT« ) platformo v svojem jedru, objavila svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za tri mesece, ki so se končali 30. septembra 2023 (»3. četrtletje 2023« ali »obdobje«). Z vztrajnim izvajanjem svoje osnovne operativne strategije, ki se osredotoča na "dvojni poudarek na obsegu in dobičkonosnosti" in strategijo premiumizacije, je Xiaomi znatno povečal svoje prihodke in dobičkonosnost. Skupina je dosegla prvo medletno (»YoY«) četrtletno rast prihodkov v zadnjih šestih četrtletjih, pri čemer je njen četrtletni dobiček dosegel dvoletni vrh. V tretjem četrtletju 2023 je skupni prihodek skupine narasel na 70,9 milijarde RMB. Prilagojeni čisti dobiček je dosegel 6 milijard RMB, kar je 182,9 % več kot leto prej. Prilagojeni čisti dobiček skupine v prvih treh četrtletjih je bil 1,7-krat večji od celotnega lanskega leta in je presegel tržne ocene.
Ustanovitelj, predsednik in izvršni direktor korporacije Xiaomi Lei Jun je oktobra letos zastavil nov cilj za obdobje 2020–2030. V skladu s svojim novim ciljem je skupina zavezana trajnostnim naložbam v temeljne ključne tehnologije in je predana temu, da postane vodilna v razvijajočem se svetu globalnih vrhunskih tehnologij. Poudarja močno zavezanost Xiaomijevim naložbam v raziskave in razvoj (»R&R«). V tretjem četrtletju leta 2023 so stroški Xiaomija za raziskave in razvoj dosegli 5 milijard RMB, kar je 22,0 % več kot leto prej. Osebje za raziskave in razvoj je naraslo na več kot 53 % celotne delovne sile. Skupina je svojo strategijo nadgradila s »pametnega telefona x AIoT« na »človek x avto x dom« in predstavila svoj povsem nov operacijski sistem Xiaomi HyperOS, ki združuje vse potrebe potrošnikov v enem pametnem ekosistemu od osebnih naprav, izdelkov za pametni dom do pametne mobilnosti.
Xiaomi je učinkovito izvajal svojo strategijo "dvojnega poudarka na obsegu in dobičkonosnosti". V tretjem četrtletju leta 2023 je bruto stopnja dobička skupine dosegla 22,7 %, kar pomeni povečanje štiri četrtletja zapored. Celotne zaloge so znašale 36,8 milijarde RMB, kar je 30,5 % manj kot leto prej in doseglo najnižjo raven v zadnjih enajstih četrtletjih. Znižanje je podjetju Xiaomi omogočilo prožno prilagajanje svoje poslovne strategije kot odgovor na razvijajoče se zahteve industrije. Do 30. septembra 2023 so denarni viri skupine še naprej rasli in dosegli rekordnih 127,6 milijarde RMB, kar je zagotovilo trdno osnovo za Xiaomi pri spodbujanju inovacij.
 
Vrhunski pametni telefoni dosegajo prodajo in prepoznavnost ter rekordno visoko stopnjo bruto dobička
V tretjem četrtletju leta 2023 so se svetovne pošiljke pametnih telefonov rahlo zmanjšale za 1,1 % na letni ravni. Pošiljke pametnih telefonov Xiaomi so kljubovale nasprotnim vetrovom in pokazale rast tako medletno kot četrtletje v četrtletju (»QoQ«). Njegove globalne pošiljke pametnih telefonov so znašale 41,8 milijona enot, kar je najvišja raven v zadnjih šestih četrtletjih.
V tem obdobju je podjetje Xiaomi na področju pametnih telefonov zabeležilo 13,8-odstotno rast prihodkov QoQ in doseglo 41,6 milijarde RMB. Njegova bruto stopnja dobička je dosegla rekordnih 16,6 %, kar je 7,7 odstotne točke več kot leto prej. Kot sestavni del osrednje strategije skupine je Xiaomi nadaljeval s svojo strategijo premiumizacije, pridobil splošno priznanje uporabnikov in dosegel izjemno prodajo. Oktobra je skupina predstavila serijo Xiaomi 14 na celinski Kitajski. V prvih petih minutah po začetku prodaje je prodaja serije Xiaomi 14 dosegla šestkrat več od začetnega obsega prodaje serije Xiaomi 13, presegla milijon enot v začetnem prodajnem obdobju in pridobila pozitivne ocene več kot 99 % na JD.com. Xiaomi je izdal šest zaporednih serij vrhunskih modelov pametnih telefonov, vključno s serijo Xiaomi 14, ki so vsi prejeli zelo pozitivne ocene strank v prvem mesecu po predstavitvi na trgu.
Po podatkih Canalysa je Xiaomi edina blagovna znamka med prvimi tremi, ki je v tem četrtletju zabeležila medletno povečanje pošiljk, kar je vodilo ponovne rasti. S tržnim deležem v višini 14,1 % je Xiaomi trinajst zaporednih četrtletij ohranil svojo 3. svetovno uvrstitev pri prodaji pametnih telefonov. Uvrstil se je med prve tri v 55 državah in regijah ter med prvih pet v 65 državah in regijah, s čimer je utrdil svoj status vodilnega v industriji.
Xiaomi je še naprej izboljševal učinkovitost svojega novega maloprodajnega poslovanja. Po podatkih tretjih oseb so v tretjem četrtletju 2023 kanali brez povezave prispevali več kot 55 % vseh prodanih enot premium pametnih telefonov v celinski Kitajski. Na zadnjem nakupovalnem festivalu Double 11 znaša kumulativna bruto vrednost trgovskega blaga (GMV) Xiaomi več kot 22,4 milijarde RMB, s čimer je postavljen nov rekord med nakupovalnimi festivali.
 
Dvig povezljivosti izdelkov v nove višine za spodbujanje zagona rasti IoT in segmenta izdelkov za življenjski slog
V tretjem četrtletju leta 2023 je prihodek od izdelkov IoT in življenjskega sloga skupine znašal 20,7 milijarde RMB, kar je 8,5-odstotno povečanje medletno, njena bruto stopnja dobička pa je dosegla rekordnih 17,8 %, kar je 4,3 odstotne točke več kot leto prej.
Ekosistemski izdelki Xiaomi se ponašajo s prednostjo medsebojne povezljivosti. Do 30. septembra 2023 je število povezanih naprav IoT (brez pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in prenosnikov) na platformi AIoT skupine doseglo 699 milijonov, kar je 25,2 % več kot leto prej; število uporabnikov s petimi ali več napravami, povezanimi s platformo AIoT skupine (brez pametnih telefonov, tablic in prenosnikov), je doseglo 13,7 milijona, kar predstavlja 26,0-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.
Xiaomijev pametni televizor še naprej ohranja svoj vodilni položaj na celinski Kitajski. Po podatkih All View Cloud (»AVC«) je bila v tretjem četrtletju 2023 pošiljka televizorjev skupine na prvem mestu v celinski Kitajski. Poleg tega so se po podatkih Canalysa globalne pošiljke tabličnih računalnikov povečale za več kot 120 % na letni ravni, s čimer se je prvič uvrstil med prvih pet na svetovni lestvici pošiljk tabličnih računalnikov.
 
Prizadevanje za odličnost za krepitev vodilne prednosti na internetu
Zaradi širitve njegovega pametnega ekosistema in nenehne optimizacije operativne učinkovitosti, so prihodki Xiaomija od internetnih storitev dosegli še en četrtletni rekord in dosegli 7,8 milijarde RMB, kar je 9,7-odstotno povečanje medletno. Bruto stopnja dobička njegovih internetnih storitev je dosegla 74,4 %, kar je 2,3 odstotne točke več kot leto prej. Mesečno število aktivnih uporabnikov (»MAU«) MIUI po vsem svetu in v celinski Kitajski je doseglo rekordne vrednosti. Septembra 2023 je globalni MAU MIUI dosegel 623 milijonov, kar je 10,5-odstotno povečanje medletno, medtem ko je MAU MIUI na celinski Kitajski dosegel 152 milijonov, kar je 7,4 % več kot leto prej.
Globalizacijska strategija Xiaomi predstavlja ogromen potencial. V tem obdobju se je prihodek Xiaomija od internetnih storitev v tujini povečal za 35,8 % na letno raven na 2,3 milijarde RMB, kar je doseglo rekordno vrednost in predstavlja 30,0 % celotnega prihodka od internetnih storitev. Prihodki podjetja Xiaomi iz oglaševanja so v tretjem četrtletju leta 2023 dosegli 5,4 milijarde RMB, kar je 15,7-odstotno povečanje na letni ravni, kar je še en četrtletni rekord. Z izkoriščanjem doslednih operativnih inovacij je Xiaomijevo igralniško podjetje medletno raslo že deveto četrtletje zapored.
 
Strateška nadgradnja na koncept "človek x avto x dom"
V tretjem četrtletju leta 2023 so stroški Xiaomi za raziskave in razvoj znašali 5 milijard RMB, kar je 22,0 % več kot leto prej. Skupina se zavzema za privabljanje in negovanje tehnoloških talentov. Na dan 30. septembra 2023 je skupina imela 17.563 zaposlenih na področju raziskav in razvoja, kar je predstavljalo več kot 53 % zaposlenih. Poleg tega je Xiaomi še naprej širil svoje zmogljivosti intelektualne lastnine za spodbujanje inovacij. Do 30. septembra 2023 je pridobil več kot 35.000 patentov po vsem svetu.
Oktobra 2023 je Xiaomi predstavil svoj novi operacijski sistem Xiaomi HyperOS, ki je na človeka osredotočen operacijski sistem, zasnovan in prilagojen za povezovanje osebnih naprav, avtomobilov in izdelkov za pametni dom v pametnem ekosistemu. S Xiaomi HyperOS je njegov cilj doseči celovito preoblikovanje za optimizacijo zmogljivosti naprave, inteligentno povezljivost med napravami, proaktivno inteligenco, varnost od konca do konca in odprto platformo. Jedro Xiaomi HyperOS tvori Xiaomijev samorazvit sistem Xiaomi Vela z globoko prilagoditvijo sistema Linux. Skupina je prestrukturirala temeljne module, kot so razporejanje zmogljivosti, upravljanje opravil, upravljanje pomnilnika in upravljanje datotek, kar je povzročilo znatno povečanje zmogljivosti in učinkovitosti. Za inteligentno povezljivost med napravami Xiaomi HyperConnect, njegovo lastniško napredno ogrodje inteligentne povezljivosti med napravami, omogoča visoko učinkovite povezave med več napravami in omogoča vrhunsko sodelovanje. Zaveza skupine k proaktivni inteligenci je spodbudila Xiaomi HyperMind, njen pametni kognitivni center za več naprav. Xiaomi HyperOS naredi korak dlje s podporo naprednih tehnologij umetne inteligence in omogoča napravam, da zagotovijo številne funkcije, ki jih poganja umetna inteligenca. Za varnost od konca do konca služi kot temelj njegovega varnostnega podsistema samorazvito zaupanja vredno izvajalno okolje (TEE), ki deluje na namenski strojni opremi. Xiaomi uporablja šifriranje od konca do konca prek TEE za prenos podatkov med napravami, s čimer razširi svoj zaščitni dežnik na medsebojno povezane varnostne module. Poleg tega se Xiaomi HyperOS drži načela odprte platforme. Skupina je razširila odprta povabila na razvijalce aplikacij in pametne strojne opreme ter jim omogočila odprt dostop do Xiaomi HyperConnect, napovedala pa je tudi odprtokodnost Xiaomi Vela, ki razvijalcem po vsem svetu daje moč za večjo inovativnost in sodelovanje.

VIR: Xiaomi