Ključni dogovor pomeni pomemben korak za izvedbo projekta reaktorja AP1000®

Ključni dogovor pomeni pomemben korak za izvedbo projekta reaktorja AP1000®

Varšava, 22. februar 2023Westinghouse Electric Company in poljsko državno energetsko podjetje Polskie Elektrownie Jądrowe sta danes podpisala premostitveno pogodbo za nadaljevanje novega poljskega programa jedrske energije. S sporazumom je država še korak bližje uporabi več reaktorjev AP1000® najnaprednejših jedrskih reaktorjev generacije III+, kar jih je danes na voljo.

Premostitvena pogodba zajema začetne inženirske in nabavne storitve ter razvoj programa.

Zgodovinskemu podpisu so prisostvovali veleposlanik ZDA na Poljskem Mark Brzezinski, Paweł Jabłoński, poljski državni podsekretar na ministrstvu za zunanje zadeve in namestnik ministra za zunanje zadeve, poljska ministrica za podnebje in okolje Anna Moskwa ter vladni pooblaščenec za strateško energetsko infrastrukturo Mateusz Berger.

"Naše sodelovanje na področju jedrske energije je pomemben del strateških odnosov med ZDA in Poljsko. Primerno je, da je naš skupni projekt napredoval med zgodovinskim drugim obiskom predsednika Bidena v Varšavi v manj kot enem letu," je dejal veleposlanik Brzezinski. "To je jasen in pomemben mejnik v našem partnerstvu na področju energetske varnosti. Čeprav nas čaka še veliko trdega dela, vem, da bomo s krepitvijo naših zavez in s skupnimi močmi uresničili obljubo o čisti, varni in zanesljivi jedrski energiji."

"Današnji velik napredek omogoča družbi Polskie Elektrownie Jądrowe in Poljski, da nadaljujeta z uporabo najnaprednejše razpoložljive jedrske tehnologije za zagotavljanje cenovno dostopne in čiste električne energije, hkrati pa krepita energetsko varnost Poljske," je dejal Patrick Fragman, predsednik in izvršni direktor družbe Westinghouse. "Vsi skupaj si močno prizadevamo, da bi dosegli naslednji mejnik za prebivalce Poljske."

Poljska industrijska podjetja bodo imela ključno vlogo pri dobavi za te jedrske elektrarne. Westinghouse je že podpisal memorandume o soglasju s 35 podjetji na Poljskem in 75 podjetji v regiji. Westinghouse načrtuje ustanovitev velikega inženirskega središča na Poljskem, prav tako pa načrtuje različne dodatne industrijske naložbe v podporo usposabljanju in razvoju poljskih talentov in delovne sile na področju jedrske energije in oskrbe.

AP1000® je edini delujoči reaktor generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno zasnovo gradnje in najmanjšo površino na MWe na trgu. Dve enoti AP1000® na lokaciji Vogtle v Georgii sta tik pred dokončanjem, štiri enote AP1000® trenutno postavljajo rekorde obratovalne učinkovitosti na Kitajskem, štirje dodatni reaktorji pa so v gradnji, potrjena je gradnja še dveh. Za Ukrajino je bilo napovedanih devet enot, tehnologijo pa preučujejo še na številnih drugih lokacijah v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike.

### Westinghouse Electric Company oblikuje brezogljično energetsko prihodnost z zagotavljanjem varnih in inovativnih jedrskih tehnologij javnim podjetjem po vsem svetu. Westinghouse je leta 1957 dobavil prvi komercialni tlačnovodni jedrski reaktor, njegove tehnologije pa so temelj pri skoraj polovici vseh delujočih jedrskih elektrarn na svetu. Z inovacijami je družba Westinghouse že desetletja najprimernejši partner za tehnologije, ki pokrivajo celoten življenjski cikel jedrske elektrarne. Za več informacij obiščite našo spletno stran in nam sledite na družbenem omrežju Twitter.

Od leve proti desni: Mark Brzezinski, veleposlanik ZDA na Poljskem; Paweł Jabłoński, poljski državni podsekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve in namestnik ministra za zunanje zadeve; David Durham, predsednik družbe Westinghouse Energy Systems; Tomasz Stępień, predsednik družbe Polskie Elektrownie Jądrowe; Anna Moskwa, poljska ministrica za podnebje in okolje; Mateusz Berger, pooblaščenec poljske vlade za strateško energetsko infrastrukturo; Miroslaw Kowalik, predsednik podjetja Westinghouse na Poljskem


Od leve proti desni: David Durham, predsednik družbe Westinghouse Energy Systems; Tomasz Stępień, predsednik družbe Polskie Elektrownie Jądrowe; Miroslaw Kowalik, predsednik podjetja Westinghouse na Poljskem


Več na spletni strani 

VIR: Studio Marketing International