Po podatkih Statističnega urada je bilo v Sloveniji konec prejšnjega leta okoli 1,2 milijona registriranih osebnih avtomobilov. Število prvič registriranih novih osebnih avtomobilov je v primerjavi z letom prej upadlo za 15 odstotkov.

Datum objave:
13. april 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
arhiv Statistični urad
Po podatkih Statističnega urada je bilo v Sloveniji konec prejšnjega leta okoli 1,2 milijona registriranih osebnih avtomobilov. Število prvič registriranih novih osebnih avtomobilov je v primerjavi z letom prej upadlo za 15 odstotkov. Stopnja obnove voznega parka je bila najnižja doslej, povprečna starost osebnih avtomobilov pa najvišja.


Polovica lani registriranih osebnih avtomobilov je vozila na dizelsko, 46 odstotkov pa na bencinsko gorivo. Število obojih se je v primerjavi z letom prej povečalo za odstotek. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je povečalo za 54 odstotkov, na skoraj 24.800, kar je bilo dva odstotka vseh registriranih osebnih avtomobilov. Število električnih osebnih avtomobilov se je povečalo za 47 odstotkov, na skoraj osem tisoč, kar je predstavljalo 0,7 odstotka vseh registriranih osebnih avtomobilov.

Pri prvič registriranih novih osebnih avtomobilih so razmerja po vrsti pogona in goriva drugačna kot pri registriranih osebnih avtomobilih. Med vsemi novimi osebnimi avtomobili, ki so bili v letu 2022 prvič registrirani v Sloveniji, je bilo 20 odstotkov hibridnih, pet odstotkov pa električnih osebnih avtomobilov. Število prvih registracij novih osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je v enem letu povečalo za desetino, tistih na električni pogon pa za skoraj tretjino (32 odstotkov).

VIR: Naš Stik