Včeraj, 29. 11. 2022 je na Brdu pri Kranju potekal 17. Vrh slovenskega gospodarstva, ki se ga je udeležilo preko 600 gospodarstvenikov in predstavnikov Vlade RS.

Zaključki posveta:

  • Vzpostaviti je potrebno dolgoročno napovedovanje potreb po kompetencah in kadrih oziroma sistem, ki bo zmožen napovedovati potrebo po kompetencah in temu prilagoditi usposabljanje in izobraževanje ljudi.
  • Na področju zaposlovanja tujcev bomo, po vzoru drugih EU držav, vzpostavili sistem, da bi ob vložitvi popolne vloge tujcem omogočil izdajo začasnega dovoljenja. S tem bi pohitrili postopke, ne da bi razrahljali zakonske varovalke.
  • Vzpostavili bomo sistemsko rešitev za financiranje in delovanje demonstracijskih in pilotnih centrov. Razvojno – raziskovalne institucije bomo povezali s podjetji, da skupaj vlagajo v take centre, ob finančni pomoči države.
  • Vzpostavili bomo učinkovit sistem oblikovanja razpisov za koriščenje virov financiranja, ki ga bo sooblikovalo tudi gospodarstvo; razpisi morajo biti prilagojeni gospodarstvu, viri financiranja naj podpirajo ključne razvojne izzive.
  • Na področju energetike bomo z investicijami v obnovljive vire energije in druge brezogljične vire kot je jedrska energija, dosegli samozadostnost države. S tem bomo razbremenili naravno okolje in državo zaščitili pred zunanjimi krizami, kot smo ji priča danes.
  • Na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva bomo vzpostavili skupno platformo podpornih institucij (MGRT, MZZ, Spirit, GZS, OZS, druge zbornice, SID Banka ...), ki bo slovenskim podjetjem pomagala pri prodiranju na tuje trge.
  • Olajšali bomo pridobivanje gradbenih, okoljevarstvenih in drugih dovoljenj, ki danes omejujejo investicije gospodarstva v energetsko manj intenzivne tehnologije. S tem bomo podjetjem olajšali zeleni prehod in omogočili prihranke z energenti.
  • Podprli bomo sklade tveganega kapitala, ki so pomembni predvsem za prenose visoko tehnoloških inovacij v prakso, kjer je tveganje za neuspeh večje. 
Celotno sporočilo za javnost najdete na spletni strani GZS.

VIR:  GZS