Družba Elektro Gorenjska je zaradi interventnega zakona, ki je privedel do znižanja tarifnih postavk elektrooperaterjev zaključila leto z izgubo v znesku 1,9 milijona evrov, medtem ko je hčerinska družba Gorenjske elektrarne dosegla čisti dobiček v višini 2,3 milijona evrov.

Datum objave:
24. avgust 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv Elektro Gorenjska
Družba Elektro Gorenjska je zaradi interventnega zakona, ki je privedel do znižanja tarifnih postavk elektrooperaterjev zaključila leto z izgubo v znesku 1,9 milijona evrov, medtem ko je hčerinska družba Gorenjske elektrarne dosegla čisti dobiček v višini 2,3 milijona evrov.

Gorenjske elektrarne so v letu 2022 zabeležile izboljšanje poslovanja v primerjavi z načrtovanim in tudi poslovanjem v letu 2021.
Na 30. redni seji skupščine delničarjev Elektra Gorenjska je bila obravnavana poslovna uspešnost Skupine Elektro Gorenjska v letu 2022. Skupina je bila negativno prizadeta zaradi Zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi visokih cen energentov, kar je onemogočilo pozitiven trend rasti in vplivalo na naložbene načrte. Družba Elektro Gorenjska je tako zaključila leto z izgubo v znesku 1,9 milijona evrov, medtem ko je hčerinska družba Gorenjske elektrarne dosegla čisti dobiček v višini 2,3 milijona evrov. Skupščina se je seznanila s poslovanjem družb v Skupini Elektro Gorenjska v letu 2022, mnenjem revizorja, poročilom nadzornega sveta o revidiranem letnem poročilu ter prejemkih članov organov vodenja in nadzora. Uprava in nadzorni svet sta prejela razrešnico za delo v poslovnem letu 2022. Na seji so bili tudi predstavljeni novi člani nadzornega sveta izmed delničarjev in zaposlenih.

Elektro Gorenjska je torej imela v letu 2022 izgubo v višini 1,9 milijona evrov, kar je bilo posledica znižanja prihodkov zaradi interventnega zakona, ki je privedel do znižanja tarifnih postavk elektrooperaterjev. Kljub temu je družba namenila 14,8 milijona evrov za investicije v elektroenergetsko omrežje ter sodelovala v razvojnih projektih. Gorenjske elektrarne pa so dosegale pozitivno poslovanje z dobičkom v višini 2,3 milijona evrov, kar je predvsem posledica višjih prihodkov od prodaje električne energije in tržnih projektov.

Skupina Elektro Gorenjska je sprejela novo poslovno strategijo za obdobje od leta 2022 do leta 2026. Njihova vizija je postati pomembna energetsko-tehnološka skupina z naprednim distribucijskim sistemom, proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in učinkovito rabo energije. Skupaj s podjetji, gospodinjstvi in lokalnimi skupnostmi želijo soustvarjati energijo prihodnosti. Kljub težavam je Skupina Elektro Gorenjska ostala zavezana zagotavljanju zanesljivega elektrodistribucijskega omrežja ter nadaljevala z naložbenimi in razvojnimi aktivnostmi.

VIR: Naš Stik