Potem ko smo že dodobra zakorakali v novo filmsko sezono, bomo v ponedeljek, 25. septembra 2023, v Kulturnem domu Nova Gorica začeli tudi z vpisom v abonmajski program Filmsko gledališče.

Potem ko smo že dodobra zakorakali v novo filmsko sezono, bomo v ponedeljek, 25. septembra 2023, v Kulturnem domu Nova Gorica začeli tudi z vpisom v abonmajski program Filmsko gledališče. O letošnjem izboru osemnajstih filmov, ki se bodo vrteli od sredine oktobra do sredine aprila prihodnjega leta, je selektor Denis Valič, filmski kritik in publicist zapisal, da nova abonmajska sezona ponuja resnično izjemna dela. 

»Ne le canske zmagovalce, kot je na primer Anatomija padca (Anatomie d’une chute) režiserke Justine Triet, pač pa hkrati filme, ob katerih se nam zazdi, da na filmskem platnu prvič vidimo tako kompleksne, poglobljene predstavitve ženskih likov (ob Anamatomiji je tako delo vsaj še Saint Omer Alice Diop, za katero je avtorica prejela srebrnega leva za režijo na beneškem festivalu).

Drznil bi si celo reči, da letošnja bera del, ki so jih ustvarile režiserke, po izraznosti, humanosti in emotivnem naboju daleč presega večino del, ki so jih ustvarili njihovi kolegi. Res je, da sta že omenjeni deli izstopajoči. A pravo presenečenje so nam prinesli tudi Spomini na Pariz (Revoir Paris) Alice Winocour, ki enega od terorističnih napadov pred leti v Parizu predstavi v povsem drugačni luči od tiste, v kateri smo jih bili na filmu sicer vajeni videti – brez eksplozivnosti žanrsko obarvanih del, pač pa, nasprotno, skozi prizmo veliko bolj intimnih, ponotranjenih doživetij. Še večje presenečenje pa je morda celo Modri kaftan (Le blue de kaftan) Maryam Touzani, ki na platno ne prenese le enega najlepših, najnežnejših ljubezenskih trikotnikov, kar smo jih videli, pač pa nam razkrije tudi tisti tip moškega, senzibilnega, tankočutnega, ljubečega, a zaradi tega nič manj »moškega«, kakršnih v filmskih podobah še ni bilo.

Pozabiti nikakor ne smemo na eno najlepših del lanskega portoroškega festivala, čudovito otožno Izginjanje (Verschwinden/Izginjanje) Andrine Mračnikar, v katerem tako iskreno in odkrito spregovori o razlogih za izginjanje slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. […]

Z vidika kompleksnosti predstavljenih likov izstopa tudi film Prezaposlena (A plein temps) v Franciji živečega Kanadčana Erica Gravela. Njegovo delo je čudovita študija prepleta intimnega in družbenega ter hkrati brutalno iskrena predstavitev sodobnega kapitalizma, ki žre svoje otroke. V tej perspektivi ustvarjanje nadaljujeta tudi Belgijca, slavna brata Dardenne. Njuno neizprosno seciranje lažnega humanizma zahodne družbe in ponižujoč odnos do priseljencev nam tokrat predstavi delo Tori in Lokita (Tori et Lokita), ki nas popelje skozi nekaj epizod v življenju dveh najstniških priseljencev.

S priseljeniško tematiko, a skozi okoljski motiv, se prav tako ukvarja nenavadno delo španskega režiserja Rodriga Sorogoyena Zveri (As bestas), ki z resnično bizarno zgodbo opozori tudi na konflikt med ruralnim in urbanim okoljem. Kot svojska različica grozljivke, podana na tipično cronenbergovski način, kot distopija, vizija mračne, a kot vedno verjetne prihodnosti je tu filmska mojstrovina Zločini prihodnosti (Crimes of the Furture). Opozoriti sicer velja, da zaradi eksplicitnih vizualij in mestoma tudi nadvse nazorno prikazanega nasilja film ni za vsakogar. A kdor bo zbral dovolj poguma, bo nedvomno nagrajen.

Čeprav je izvrstnih del še kar nekaj, bi vas radi za konec opozorili še na dva resnično svojska filma. Prvi je nova mojstrovina genija ameriškega neodvisnega filma, pisani Asteroid City Wesa Andersona, ki je film o nastajanju gledališke predstave z zgodbo filma in pravi mimohod hollywoodskih zvezdnikov. Druga posebnost pa je kultna klasika Pod udarom zakona (Down by Law), tretji celovečerec Jima Jarmusha, ki v eni celici združi Johna Lurieja, Toma Waitsa in Roberta Benignija, nato pa se prepusti toku njihove domišljije, ki pred seboj ruši vse, še celo zaporniške zidove. A saj vemo: film osvobaja!«


Celoten program je objavljen in podrobneje predstavljen na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica:  https://kulturnidom-ng.si/film/filmsko-gledalisce-2023-2024 

                                               

• Potrditev abonmajev in rezervacija sedežev – dosedanji abonenti
Kdaj: od 25. do 30. septembra 2023
Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica
Kako: osebno
Vplačila: do 11. oktobra 2023
 
• Vpis za nove abonente 
Kdaj: od 2. do 11. oktobra 2023
Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica
Kako: osebno
Vplačila: ob vpisu

Cena abonmaja: 80 €                                                           
Upokojenci, študenti in dijaki: 60 €

VIR: KDNG