napovednik

Vodstvo po razstavi Saša Dev, arhitekt
SPREMLJEVALNI PROGRAM
sobota, 25. februar 2023, 11.00 / UGM, Strossmayerjeva ul. 6Vabljeni na vodstvo po veliki arhitekturni razstavi najvidnejšega mariborskega modernista Saše Deva (1903 ̶ 1967). V Mariboru je zapustil izrazit pečat; skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh. Po razstavi nas bosta popeljala soavtorja razstave Simona Vidmar Čelik in Stojan Skalicky.Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja. Sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja sodobne arhitekture ter provincialnemu okolju vdihnil sodobne urbane poudarke. Njegova arhitekturna dela – med njimi Hutterjev blok, nekdanja banka na Tyrševi, Ribniška koča na Pohorju, Zdravstveni dom v Mariboru idr. – predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta. Čas tem delom ni odvzel svežine, mnoga ohranjajo trajno vrednost in vedno znova presenečajo z dognano formo, domišljeno vsebino ter konstrukcijo. »Dev odločno stoji na idejnih pozicijah moderne arhitekture, urbanizma in oblikovanja, pri čemer ne gre za nekritično sprejemanje in posnemanje trendov, temveč za analitični in konstruktivni pristop, pri obdelavi detajlov pa razodeva, da je njegov izvir v šoli žlahtnih načel velikega mojstra Plečnika, ki ga je vse življenje globoko spoštoval,« je zapisal arhitekt Stojan Skalicky, sokustos razstave in raziskovalec arhitektovega dela in življenja.Razstava je nastala v partnerstvu in ob strokovni podpori Pokrajinskega arhiva Maribor.Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.
Več →


Sobotna ustvarjalnica z Borutom Popenkom / Krog, kvadrat in trikotnik
USTVARJALNICA ZA OTROKE
sobota, 25. februar 2023, 10.00-11.30 / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Na sobotnih ustvarjalnicah spoznavamo pester razstavni program UGM. Njihov namen je, da pri otrocih spodbudijo pozitiven odnos do likovne umetnosti ter poglobljeno branje, razumevanje in vrednotenje likovnih podob, ob tem pa razvijajo tudi svoje zmožnosti za likovno ustvarjanje.Tokrat si bomo ogledali razstavo Odpiranja mariborskega umetnika Boruta Popenka. Borut je slikar, ki je znan po geometrijskem slogu in ustvarjanju vtisa prostora z osnovnimi ploskvami, kar se sliši precej matematično. Kaj vse to pomeni, bomo spoznavali tudi skozi slikarsko nalogo, na kateri se bodo tudi otroci poigrali s kvadrati, krogi in trikotniki ter jih oživili v svojih slikah. Na ustvarjalnici bo prisoten tudi umetnik.cena posamezne ustvarjalnice: 3 €
obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.si
Več →



Janez Vidic: od slik do lutk
IZ ZBIRK DVEH MUZEJEV IN KNJIŽNICE

do 26. marca 2023 / Razstavišče v kleti Minoritske cerkve, Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2A, MariborOb stoti obletnici umetnikovega rojstva smo se v Umetnostni galeriji Maribor, Univerzitetni knjižnici Maribor, enoti za domoznanstvo in posebne zbirke in Lutkovnem gledališči Maribor z izborom del iz svojih zbirk poklonili priznanemu ustvarjalcu Janezu Vidicu. Hkrati v mestu z razstavo pozdravljamo tudi nov muzej: Lutkovni muzej Maribor!Ob tej priložnosti smo za javnost pripravili posebno ponudbo - ogled dveh muzejev za ceno ene vstopnice. Akcija traja do 26. marca 2023. Vstopnico lahko kupite na obeh lokacijah in z eno obiščete razstave v Umetnostni galeriji Maribor in v Lutkovnem muzeju Maribor.Dela Janeza Vidica, naturaliziranega Štajerca, slikarja, ilustratorja, avtorja stenskega slikarstva in dolgoletnega tehniškega urednika pri Založbi Obzorja (1956–73), hranimo v obeh muzejih.Zloženka razstave tukaj.
Več →



Zaključno vodstvo po razstavi Odpiranja Boruta Popenka
NAPOVEDUJEMO

Vabljeni na zaključno vodstvo po razstavi Odpiranja Boruta Popenka, po kateri vas bo skupaj z umetnikom popeljal kustos Jure Kirbiš.Popenko se tokrat v UGM Studiu predstavlja z novo serijo slik, nastalo v obdobju zadnjih nekaj let. V iskanju naslova serije oziroma razstave se je avtor navezal na vzdušje polpretekle dobe, zaznamovane z distanco, stanjem zaprtosti, samoto. Z novo serijo Popenko odstira krila vrat, odpira okna, dviga zapore, vabi, da prestopimo prag, prevetrimo prostor. Slike so portali, ki velijo: »Ven!«Borut Popenko (r. 1969) se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami in videom. Dejavno sooblikuje sodobno umetniško prizorišče v Maribor v okviru Kulturnega centra Pekarna in drugih prostorov kulture v mestu. Po zaključenem študiju likovne pedagogike na mariborski pedagoški fakulteti (1993) se je izpopolnjeval v tujini na Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle (1995/97) ter na likovnih akademijah v Atenah (1998/99) in v Pragi (2001).
Več →



Fredy Koschitz in družinske vezi
AKTUALNA RAZSTAVA
do 16. aprila 2023 / UGM Kabinet, Strossmayerjeva ulica 6
Razstava v UGM Kabinetu predstavlja ustvarjanje slikarke Fredy Koschitz (1914–2001) in dokumentarno gradivo povezano z umetnico, ki je v Mariboru živela in ustvarjala med letoma 1941 in 1945. Veseli nas, da njeno ime vendarle ni utonilo v pozabo in da lahko še eni umetnici vrnemo njeno mesto v likovni umetnosti. Slike Fredy Koschitz se javnosti ponovno predstavljajo točno osemdeset let po slikarkini samostojni razstavi v Mariboru leta 1943. Na razstavi si lahko ogledate tudi manjši izbor del umetnic, ki jih povezujejo družinske vezi. Danes poznamo življenjsko zgodbo Fredy Koschitz (rojena Malec, 1914–2001) in tudi družinske vezi, ki jo povezujejo s teto Elzo Kastl Obereigner (1884–1973), kiparko, slikarko in miniaturistko, ter s sestrično Elizabeto Charlotte Obereigner, poročeno Hribar, prav tako kiparko, ki je pozneje ustvarjala pod imenom Liza Hribar (1913–1996). Tudi prva hči Koschitzeve Karin Woschitz (r. 1941) se ukvarja s kiparstvom.Več →
   
VIR: UGM | Umetnostna galerija Maribor