Danes smo poslali odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši, ki sta ga podpisala župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in predsednik odbora za gradnjo 3. razvojne osi dr. Matija Tasič

Danes smo poslali odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši, ki sta ga podpisala župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in predsednik odbora za gradnjo 3. razvojne osi dr. Matija Tasič. Ponovno opozarjamo na nujnost, da bi bil čimprej sprejet poroštveni zakon za odsek Šentrupert–Velenje in da bi se gradnja tudi na tem odseku čimprej začela. Tako bi se lahko celotna trasa od Šentruperta do Slovenj Gradca zaključila in odprla istočasno.

Spoštovani gospod predsednik, 

zahvaljujemo se za vse aktivnosti v zvezi s čimprejšnjo izgradnjo dela hitre ceste Velenje–Slovenj Gradec in podajamo  pričakovanja za nadaljevanje trase proti Avstriji. V proces gradnje so naše strokovne službe aktivno vključene in tako  pomembno pripomoremo k čimbolj usklajenemu poteku gradnje z vsemi deležniki, kar bistveno prispeva  k znosnejšemu življenju naših občanov neposredno ob gradbišču. 

Že dalj časa tudi javno opozarjamo na nujnost, da bi bil čimprej sprejet poroštveni zakon za odsek  Šentrupert–Velenje in da bi se gradnja tudi na tem odseku čimprej začela. Tako bi se lahko celotna trasa  od Šentruperta do Slovenj Gradca zaključila in odprla istočasno. Na lanskem obisku Vlade Republike  Slovenije v naši regiji je minister za infrastrukturo Republike Slovenije Jernej Vrtovec povedal, da vlagajo vse napore v  to, da bo v roku meseca dni (to je do sredine oktobra 2021) poroštveni zakon v obravnavi.  

Dejstvo je, da je za odsek Šentrupert–Velenje državni prostorski načrt sprejet in da je trasa dokončna. DARS je za  omenjeni odsek večino zemljišč že odkupil. V izdelavi je projektna dokumentacija in novelacija presoje vplivov na  okolje, pridobiva se okoljevarstveno dovoljenje. V drugi polovici leta naj bi bila oddana vloga za izdajo gradbenega  dovoljenja za odsek Šentrupert–Velenje in objavljen javni razpis za ugotavljanje sposobnosti izvajalca. Začetek  gradnje odseka pa je predviden takoj po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. Menimo, da si ob vseh teh  postopkih ne moremo privoščiti zavlačevanja iz naslova poroštva, ampak je potrebno k sprejetju  pristopiti v najkrajšem možnem času.  

Ponovno poudarjamo, da je potrebno odsek severnega dela 3. razvojne osi obravnavati celostno in zato tudi traso  graditi vzporedno in istočasno. Ker postopki na delu trase Šentrupert–Velenje zaostajajo, jih je NUJNO potrebno  pospešiti, saj bi z dokončanjem samo odseka hitre ceste Velenje–Slovenj Gradec ves tranzitni promet potekal po  obstoječih cestah Polzela–Velenje, Arja vas–Velenje ali Šentrupert–Velenje proti Slovenj Gradcu. Verjetno ni potrebno  omenjati, da so omenjene trase že zdaj preobremenjene ter dotrajane in kot takšne ne zadostujejo več niti trenutnim  razmeram, še manj pa so primerne za morebitne dodatne obremenitve. 

Pričakujemo, da pospešite postopke za sprejem poroštvenega zakona za odsek Šentrupert–Velenje.  Verjamemo, da je čimprejšnje dokončanje izgradnje hitre ceste v interesu vseh, še posebej pa si to  zaslužijo naši občanke in občani, vaši državljanke in državljani. 

S spoštovanjem, 

Peter DERMOL 

župan Mestne občine Velenje 

dr. Matija TASIČ 

predsednik odbora za izgradnjo 3. razvojne osi

Velenje, 14. februar 2022 

PR: MOV