Vlada je spremenila uredbo, ki ureja ravnanje z radioaktivnimi odpadki, ter odlok o ustanovitvi Agencije za radioaktivne odpadke.

Datum objave:
11. marec 2024

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
arhiv ARAO
Vlada je spremenila uredbo, ki ureja ravnanje z radioaktivnimi odpadki, ter odlok o ustanovitvi Agencije za radioaktivne odpadke.

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o načinu in pogojih izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Kot so ob tem zapisali, so spremembe potrebne zaradi oblikovanja nekaterih jasnejših določb, dopolnjuje pa se tudi seznam objektov državne infrastrukture ter usklajuje način financiranja javne gospodarske službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki z Zakonom o Javnem skladu Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne Krško. Sprememba prav tako izenačuje položaj vseh imetnikov ali povzročiteljev institucionalnih radioaktivnih odpadkov glede plačila stroškov za opravljeno storitev javne službe ravnanja z radioaktivnimi odpadki, ki ne izvirajo iz jedrskega objekta za proizvodnjo električne energije, in odpravlja izjemo, ki zdaj velja za Institut Jožef Stefan.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda ARAO – Agencija za radioaktivne odpadke pa spreminja določbe, povezane s krajem poslovanja zavoda. Ob sprejetju odloka leta 2022 je bila namreč predvidena selitev agencija na novo lokacijo v Vrbini, ki pa se ni zgodila.

S sprejetjem Zakona o Javnem skladu Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne Krško je spremenil tudi način financiranja dejavnosti zavoda v delu, ki se nanaša na financiranje nalog, povezanih z dejavnostjo Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Zakon tako določa, da javni sklad sredstva za izvedbo odlagališča radioaktivnih odpadkov in storitev javne službe ravnanja z RAO v delu, ki se nanaša na predelavo radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva pred odlaganjem, priprave na izgradnjo odlagališča, izgradnjo odlagališča, odlaganje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva, nastalih zaradi obratovanja NEK ter obratovanje odlagališč radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva, vplača v proračun države na namensko postavko. Ta sredstva so namenski prihodki državnega proračuna in se ne plačujejo več neposredno zavodu. (kp)

VIR: Naš Stik