Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Premogovnika Velenje predstavlja pomemben kamenček v mozaiku gasilstva na Slovenskem.

 
(Velenje, 4. julija 2022) – Njihove korenine segajo v leto 1932, zato letos obeležujejo že 90 let delovanja, na kar smo izjemno ponosni. Visok jubilej so obeležili v okviru praznovanja dneva rudarjev, v petek, 1. julija 2022, v parku Muzeja premogovništva Slovenije.
 
Slavnostni prihod praporščakov v ritmih koračnice je otvoril praznovanje 90-letnice Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje (PIGD PV). Visok jubilej so s svojim obiskom med drugim počastili predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik sveta Savinjsko šaleške regije Branko Verk, poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko regijo Janez Melanšek ter poveljnik Gasilske zveze Šaleške doline Aleksander Osetič.
 
»Vrednote, ki so jih razvijali in prenašali naši predniki, so stalnica pozitivnih zgodb, na katerih gradimo našo sedanjost in prihodnost. Sled naših predhodnikov, dediščina njihovega dela, ostaja. Ambicije pa so tiste, ki skrbijo, da se nikoli ne ustavimo. Širina duha je zagotovilo in temelj za naše dobro delo,« je prepričan predsednik PIGD PV Tadej Zager.
 
»Pri našem delu je izjemno pomembno, da imamo poleg dobro izurjene Rudarske reševalne službe, ki skrbi za varnost zaposlenih v primeru izrednih dogodkov v podzemnem delu premogovnika, tudi dobro izurjeno gasilsko moštvo. In prav rezultati vašega devet desetletij dolgega dela so tisti kazalnik, zaradi katerega smo lahko ponosni na to, da imamo v svojih vrstah tako dobro in usposobljeno ekipo, ki ji lahko popolnoma zaupamo in ki zna ter zmore posredovati, kadar je to potrebno,« je v svojem nagovoru poudaril generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer. »Cenimo vaš trud in pripravljenost, da ne oklevate, ko je potrebno s svojim znanjem in z opremo priskočiti na pomoč. Zavedamo se, kako častno in plemenito je vaše delo. Z njim nam kažete, da smo ljudje še vedno pripravljeni pomagati sočloveku,« je dodal dr. Rošer ter vsem, ki s svojim prostovoljnim in poklicnim delom v gasilstvu prispevajo k varnosti v naši družbi, izrekel za trud in nesebično pomoč v svojem imenu in v imenu Premogovnika iskreno zahvalo.
 
Ob tej priložnosti je društvo izdalo bilten.
 
PIGD PV v okviru Gasilske zveze Šaleške doline deluje kot edino industrijsko gasilsko društvo. Danes šteje 55 članov (40 članov in 15 članic), od tega 25 operativnih gasilcev in 15 gasilcev pripravnikov. Razvijali in modernizirali so se skupaj z razvojem Premogovnika. Razpolagajo s prevoznim sredstvom za izvajanje gašenja MAN GVC 24/50, za prevoz moštva je na voljo kombi GVM1, v pomoč jim je tudi prikolica. V zadnjih letih so veliko sredstev investirali v nakup gasilske tehnike, zato je redno izobraževanje in usposabljanje članov nujno potrebno. V sodelovanju s Službo za varnost in zdravje pri delu PV vsako leto organizirajo taktične vaje na območju podjetij Skupine Premogovnik Velenje. Nekatere izvajajo sami, k sodelovanju pa povabijo tudi sosednja društva, ki tako spoznavajo objekte Premogovnika. Izjemno pomemben del njihovih nalog so preventivni pregledi in požarne straže za celotno Skupino PV. V društvu delujejo štiri tekmovalne desetine, ki se uspešno udeležujejo tekmovanj Gasilske zveze Slovenije, kot industrijsko društvo pa imajo vsakoletna tekmovalna in prijateljska srečanja z drugimi industrijskimi društvi v energetiki in rudarstvu v Sloveniji, imenovana GERES.
 
Skrb za varnost rudarjev globoko pod zemljo je zagotovo najpomembnejša vsakdanja spremljevalka v Premogovniku Velenje. To – poleg gasilskega društva in visoko strokovno, tehnično in fizično pripravljene Jamske reševalne čete – dokazujemo tudi z vzpostavljenim vrhunskim varnostnim sistemom ter usposobljeno Službo za varnost in zdravje pri delu. 147-letna zgodovina Premogovnika Velenje, 115 let Jamske reševalne čete in 90 let gasilskega društva so številke, ki so dovolj zgovorne same po sebi.

PR: Premogovnik Velenje