Znanstvena fantastika je več desetletij veljala za drugo razredni žanr v literaturi, kljub vizionarski sporočilnosti nekaterih tovrstnih knjig.

Menim, da ima pisatelj pri pisanju fantastičnih knjig veliko svobode, ta pa mu dovoljuje špekulacijo vseh vrst. Liu Cixin je zaslovel s trilogijo » The Three Body Problem« leta 2006 - po celem svetu .Leta 1978 je pisatelj Ye Yonglie pisal o umetni luni in letečih avtomobilih…

Xia Jia ima skoraj štirideset let in je priznana kitajska predavateljica in pisateljica kratkih zgodb, kjer živijo na drugih planetih demoni in duhovi. Njen slog pisanja je neposreden, jasen in na prvi pogled skoraj tako preprost in berljiv,  da se zdi kot, da bi bil namenjen otrokom. Vendarle, literarni liki in dogajanja so v knjigah Xie Jie dodelani do najmanjše podrobnosti in združujejo kitajsko simbolično preteklost in sedanjost. Xia Jia je prejemnica pomembne nagrada za literaturo imenovane » The Galaxy Award.«

 

Xia je samo ena izmed mnogih kitajskih literatk znanstvene fantastike vredna branja. Od leta 2010 naprej je vedno več pisateljic, ki pišejo o dogajanjih na drugih planetih in feminizmu, ter pobirajo za svoje delo prestižna priznanja.

Branje kitajske znanstvene fantastike je lahko način spoznavanja preteklosti ,sedanjosti in prihodnosti velesile.

 

Vabljeni na predavanje v soboto 7. januarja ob 19 uri, o filipinskem klasiku književnosti F. Sionel Joseju, s pisateljico Nino Kosmač , ob 19. uri na Facebook Messenger – ( Facebook Nina Kosmac).

VIR: Nina Kosmač