Na Bledu se je sinoči zaključil 17. Blejski strateški forum, letos pod geslom

 »Vladavina moči ali moč pravil (The Rule of Power or the Power of Rules?)«. Dogajanje je spremljala tudi ekipa VZMD.tv, ki je pripravila VIDEO REPORTAŽO: https://youtu.be/nI2xR4DjQfI.  

Najpomembnejša mednarodna zunanjepolitična konferenca v Sloveniji je potekala predvsem v znamenju krize multilateralnega reda ter odzivu mednarodne oziroma mednarodnih skupnosti na nove izzive, pri tem pa vlogi in prihodnosti Evropske skupnosti. Prvič v zgodovini se je foruma udeležila tudi Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, ki je - skupaj s Predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorjem, in Ministrico za zunanje zadeve, Tanjo Fajon - otvorila konferenco, preko video povezave pa je zbrane nagovoril tudi ukrajinski Predsednik, Volodymyr Zelenskyy.

Konferenco je obiskalo preko 400 visokih gostov, odločevalcev, poslovnežev in mnenjskih voditeljev, med njimi predsednika Islandije in Moldavije, predsedniki vlad Albanije, Hrvaške in Slovenije ter predsedniki parlamentov, institucij, zunanji in drugi ministri iz kar petnajstih držav. Na povabilo organizatorjev se je dogajanja udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je imel čast s prizorišča konference pospremiti osrednjo gostjo, Predsednico Evropske komisije; dvodnevno dogajanje pa je med drugim izkoristil za številne sestanke, srečanja in pogovore iz naslova prizadevanj VZMD, kakor tudi njihovih mednarodnih dejavnosti ter poslovno-investitorskih programov: Invest to Slovenia (investo.si) in International Investors` Network (investo.international). VZMD sicer že od leta 2012 aktivno sodeluje na Blejskem strateškem forumu (VIDEO 2021), ki mu je lansko leto sledila tudi odmevna Mednarodna investitorska konferenca, ki jo je VZMD pripravil na Bledu, skupaj z Evropsko federacijo investitorjev (VIDEO), kot spremljevalni dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Po tokratnem forumu in treh letošnjih mednarodnih turnejah VZMD (VIDEO) - Gent-Bruselj-Monako-Dublin-Cork-London-Atene-Limasol-Bruselj-Ankara-Carigrad - bo mag. Verbič nadaljeval z že 4. turnejo. Ta se bo pričela v Pragi, z udeležbo na Forumu EUROFI - srečanjem najvišjih predstavnikov finančne industrije, ob srečanju evropskih ministrov za gospodarstvo in finance ECOFIN - ki vsakokrat poteka v predsedujoči državi Svetu EU. Teh srečanj se Predsednik VZMD udeležuje že tradicionalno, kot predstavnik Izvršnega odbora Evropske federacije investitorjev (BETTER FINANCE).

PR: VZMD