napovednik

Divja Belgija
Premierno od ponedeljka, 4. decembra, ob 19.00
V treh epizodah si ogledamo neverjetno divjo in čudovito naravo Belgije. Nekaj preostalih koščkov neukročene belgijske narave razkriva ne le lepoto narave, temveč tudi odnos človeštva do naravnega sveta. Pridružite se nam na potovanju od neokrnjenih voda do preperelega betona - vsaka epizoda se začne z enim elementom narave, ki ponuja drugačen pogled na svet okoli nas. Ti elementi nas učijo videti naravo v popolnoma novi luči - in ko jo enkrat vidite, je ne morete pozabiti.
 
Sveti Andrej: Tekma s časom
V torek, 5. decembra, ob 19.35
Kalifornija je eno najbolj dejavnih potresnih območij na svetu. Prelomnica Sveti Andrej je stičišče dveh tektonskih plošč, ki silita narazen ter poteka čez San Francisco in Los Angeles. Dolga je 1300 kilometrov, velika 140 kilometrov in velja za trenutno najbolj raziskan pojav na svetu ... toda zakaj in na kakšen način ogroža lokalno prebivalstvo? Znanstveniki pravijo, da bi lahko njena uničujoča sila dosegla potres z magnitudo 9. In ker je to po Richterjevi lestvici najvišja stopnja, imajo lokalni raziskovalci izjemno odgovorno nalogo, zato neutrudno preučujejo težavo. Kako se znanstveniki pripravljajo na najhujše in kako lahko napovedo nepredvidljivo?
 
Divji psi: Trop proti krdelu
Premierno od petka, 8. decembra, ob 18.00
Snemalec Julz Braatvedt se vrača v narodni park South Luangwa v vzhodni Zambiji, da bi sledil trem tropom divjih psov skozi sušno obdobje ter na trak ujel njihove zmage in poraze v tem težkem obdobju leta v svetovno znanem zatočišču za divje živali. Spremljamo trope Kakumbi, Mazni in Kakuli, poleg tega pa tudi nekaj levjih krdel ter občasno svinje bradavičarke, bivole, leoparde, slone in hijene. Julzu delajo družbo strokovnjaki vseh vrst, ki nas poučijo o različnih vidikih življenja divjih živali. Med njimi so tudi izvidniki v parku ter specialisti zambijskega programa za mesojede živali.
 
Patagonija: Skriti raj na Zemlji
Premierno od nedelje, 10. decembra, ob 14.35
Patagonija vabi na obisk redko videne južnoameriške divjine, kjer so doma presenetljiva bitja, ki preživijo v okoljih od mogočnih Andov do rta Horn. Ta odročni in vetrovni del Južne Amerike velja za eno najbolj skrivnostnih območij in hkrati za kraj, za katerega smo morda že slišali, a o njem vemo zelo malo. V tridelni oddaji odkrivamo presenetljive zgodbe o nenavadnih divjih živalih in ljudeh, ki preživijo v epskih pokrajinah vulkanov, ledenikov, puščave in zahrbtnih oceanov.

VIR: Grayling