napovednik

Anglija: leto v divjini 
Premierno od ponedeljka, 2. oktobra, ob 20.00 
Nacionalna parka Dales in North York Moors se raztezata preko 2250 kvadratnih kilometrov divje in razgibane severne Anglije. Parka, ki ju ločuje le nekaj več kot 32 kilometrov, skupaj ustvarjata pas divjega Yorkshireja, ki se razteza od vzhodne do zahodne obale. Tukaj so doma nekatere od najbolj neverjetnih divjih živali v Združenem kraljestvu, zato ne preseneča, da oba parka letno privabita več kot 20 milijonov obiskovalcev. Dramatični slapovi, osupljivo barje, travniki, ki jih poraščajo divje cvetlice in dih jemajoče obale so čudovita kulisa življenja številnih divjih živali, od katerih ima vsaka svojo edinstveno strategijo preživetja. Vsaka epizoda te serije dokumentira svoj letni čas in razkriva skrivnostne zgodbe o divjih živalih ter prepletu njihovih življenj v teh dveh edinstvenih parkih.

Anglija - leto v divjini.jpg 410.82 KB
 
Tematski blok: Divja Evropa 
Vsak delavnik ob 20.00 
Pridružite se nam na epski pustolovščini po Evropi. Podamo se po različnih pokrajinah Britanskega otočja, Skandinavije, Nemčije, Švice in Nizozemske; potujemo v severno Anglijo na premiero 'Anglija: leto v divjini' in se podučimo o zanimivi vrnitvi volka v celinsko Evropo v dvodelni dokumentarni oddaji 'Volk - potepuh brez meja'. Novost na kanalu Viasat Nature je tudi oddaja 'Divjina v deželi mlinov na veter', ki se poglablja v zgodovino nizozemskih mlinov na veter in njihov današnji vpliv na divje živali.

Tematski blok Divja Evropa.jpg 729.5 KB
 
Volk - potepuh brez meja 
Premierno od srede, 4. oktobra, ob 20.00 
Volk je bil v zadnjih nekaj stoletjih na področju Evrope skoraj popolnoma iztrebljen - preživele so le majhne populacije v velikih gozdovih vzhodne Evrope. Vendar pa ta v zadnjih desetletjih ni dobil le zakonske zaščite, ampak je doživel cel preporod. Oddaja 'Volk - potepuh brez meja' pripoveduje zgodbo o vrnitvi te veličastne živali iz Poljske preko Nemčije na Nizozemsko in v Belgijo. Gre za žival, ki jo številni občudujejo, spet drugi prezirajo. Dvodelna oddaja, v kateri spremljamo potovanje mladega volka samotarja na zahod in njegovo iskanje svojega terena in partnerke, je izjemna produkcija o življenju divjih živali, ki s pomočjo osupljive kinematografije pripoveduje navdihujočo zgodbo.

Volk - potepuh brez meja.jpg 752.82 KB
 
Divjina v deželi mlinov na veter 
V četrtek, 5. oktobra, ob 20.00 
V osrčju Nizozemske leži Alblasserwaard, edinstvena pokrajina, katere podoba je posledica delovanja najbolj znanega simbola države - mlina na veter. Čeprav je zlata doba mlinov na veter že zdavnaj mimo, njihova zapuščina živi naprej. Če pozorno pogledate, boste odkrili osupljivo število živali, ki še vedno s pridom izkoriščajo zemljo, ustvarjeno s pomočjo mlinov na veter. Tukaj je habitat črnorepega kljunača, rjave čaplje, poljskega zajca, srne, plavčka oz. barjanske žabe, metulja rjavčka itd. V dokumentarni oddaji spremljamo vse te in številne druge divje živali skozi menjavo letnih časov pri soočanju s ključnimi trenutki in izzivi. 

VIR: Grayling