napovednik

Tematski blok: Teden vulkanov
Od ponedeljka, 26.6., do petka, 30.6., ob 20.00
Dobrodošli v tematskem bloku 'Teden vulkanov' na kanalu Viasat Nature! Pridružite se nam pri enotedenskem raziskovanju nekaterih najbolj fascinantnih in nevarnih geoloških čudes sveta. Naš izbor vključuje premiero oddaje 'Speči velikani: Evropski nemirni vulkani', v kateri raziskujemo vulkansko dejavnost po vsej Evropi. Oddaji 'Nemirna Zemlja' in 'Vulkani: Uničevanje in ustvarjanje' ponujata izjemen vpogled v lepoto in uničenje, ki ju lahko povzročijo vulkani. Poglobili se bomo tudi v znameniti supervulkan Yellowstone in potencialne katastrofalne posledice, ki bi jih imel njegov izbruh na Ameriko v še eni razburljivi premieri na našem kanalu, oddaji 'Supervulkan Yellowstone: tempirana bomba Amerike'.
 
Supervulkan Yellowstone: tempirana bomba Amerike
V ponedeljek, 26. junija, ob 20.00
Na našem planetu domujejo supervulkani, ki lahko izbruhnejo z večjo močjo, kot ji je bilo človeštvo kadarkoli priča. Enega najmočnejših supervulkanov na Zemlji najdemo v ZDA - Yellowstone. Njegov izvor sega dve milijardi let v preteklost, do sedaj pa je izbruhnil trikrat, povprečno na 700.000 let. Kakšne bi bile posledice za človeštvo, če bi Yellowstone zopet izbruhnil? Opustošil bi velika področja severnoameriške celine, hkrati pa bi še stoletja dolgo vplival na življenje na Zemlji. Kako lahko torej znanstveniki predvidijo nevarnost enega najlepših, a hkrati potencialno najbolj nevarnih krajev na svetu? Dokumentarna serija s pomočjo vodilnih strokovnjakov s tega področja pojasnjuje različne možne scenarije izbruha supervulkana Yellowstone.
 
Speči velikani: Evropski nemirni vulkani
V torek, 27. junija, ob 20.00
Tla se tresejo po vsej Evropi. Izbruh vulkana Cumbre Vieja na španskem arhipelagu Kanarskih otokov 2021 in izbruh Eyjafjallajökulla na Islandiji 2010 nas opominjata, da stara celina pred velikimi vulkanskimi izbruhi še zdaleč ni varna. Posledice izbruha vulkana, najsi bodo človeške, gospodarske ali okoljske, so lahko za človeštvo usodne in znanstveniki so si edini: ne obstaja tehten razlog, da v Evropi ne bi znova prišlo do izbruhov, ki smo jim bili priča v preteklosti. Edino vprašanje je, kdaj in kje bo udaril naslednji. Dokumentarna oddaja z geološkimi raziskavami skuša odgovoriti na ključno vprašanje: bi lahko Evropa ponovno postala žrtev velikega in uničujočega vulkanskega izbruha?
 
Celoten spored v štirih formatih lahko najdete tukaj, več fotografij pa je na voljo tukaj.
 
Informacije lahko najdete tudi na spletni in Facebook strani.
 
Vabimo vas tudi k spremljanju Youtube kanala.

VIR: Grayling