napovednik

Kraljice, ki so spremenile svet
Nadaljevanje od torka, 2. januarja, ob 21.00
Nekatere kraljice, za katere so tako dolgo verjeli, da so bile zgolj stranski liki v zgodovini, ki so ji vladali moški, so imele izjemno moč. Vladale so na načine, ki so daleč presegali njihove moške kolege. V oddaji odkrivamo, kaj jih je gnalo in kako so uveljavljale svojo avtoriteto ter razkrivamo čase, ko je bil ženski spol lahko tudi prednost. Spremljamo, kako se je vsaka kraljica povzpela do moči in preučujemo njihovo vladavino. S pomočjo analiz zgodovinarjev, akademikov in psihologov bomo vzeli pod lupo izzive, s katerimi so se soočale ter odkrili edinstven pristop do moči vsake monarhinje; poleg tega pa bomo dobili vpogled v širše okvirje tematike, kot je npr. položaj žensk v družbi in si odgovorili na vprašanje, kaj je pomenilo biti 'nežnejši spol'.
 
Konkvistadorji: Vzpon in padec
Nadaljevanje od petka, 5. januarja, ob 21.00
Leto 1492 je zaznamovalo začetek skoraj stoletje trajajočega, brutalnega španskega osvajanja Amerik in začetek 'dobe konkvistadorjev'. Nasilno in neusmiljeno prisvajanje ogromnih delov Novega sveta pod vodstvom ljudi, kot sta bila Kolumb in Cortés, je povzročilo padec mogočnih civilizacij Aztekov in Inkov ter smrt milijonov avtohtonih prebivalcev, ki so jih v grob spravili zatiranje, suženjstvo in smrtonosne bolezni. V popularni kulturi so bili konkvistadorji upodobljeni kot pogumni krščanski pionirji, toda v ozadju se skriva temnejša zgodba o njihovem vzponu in padcu, ki temelji na nepredstavljivih grozodejstvih in ki jo je poganjala nenasitna, slepeča žeja po zlatu, moči ter slavi.
 
Tematski blok: Vojne zgodbe
Vsako soboto od 6. januarja ob 21.00
Popeljali vas bomo na potovanje skozi ključne trenutke 1.  in 2. svetovne vojne s tematskim blokom 'Vojne zgodbe'. Bodite priča skrivnemu življenju kraljevih družin, ki se morajo soočiti z vzponom fašizma in nacizma, v oddajah 'Rusija 1917: Odštevanje do revolucije' in 'Kraljeve družine med vojno'. Raziščite izjemni vpliv zloglasnega napada na Pearl Harbor 7. decembra 1941 in odkrijte njegove globalne posledice; podučite se o zadnji bitki proti zloglasni nemški bojni ladji v 'Bismarck: 24 ur do katastrofe' in ne zamudite oddaje 'V službi sovražnika' - serije, ki osvetljuje pozabljene zgodbe o prisilnih delavcih med 2. svetovno vojno.

VIR: Grayling