napovednik

Starodavna apokalipsa 
Premierno od četrtka, 16. novembra, ob 21.00 
Na vsaki celini najdemo ruševine - kraje, kjer kamni pripovedujejo zgodbo o padlih civilizacijah. Morda so zakopane pod zemljo, morda so skrite v senci zaraslega gozda ali pa jih najdemo v modernih mestih. A vse odpirajo isto vprašanje: kako je lahko nekaj tako veličastnega skoraj izginilo in zakaj civilizacije propadejo? Ta oddaja preučuje arheološke ostanke po vsem svetu in odkriva razloge, zakaj so propadli nekateri največji imperiji v zgodovini. V drugi sezoni raziskujemo Minojce, prebivalce Velikonočnih otokov, Azteke, Moche, Grenlandske Vikinge in Kmersko cesarstvo, kralje Angkor Wata. Zdi se, da so naravne katastrofe te civilizacije spremenile v pepel. Oddaja spremlja vodilne arheologe med raziskovanjem največjih skrivnosti starodavnega sveta. 
 
Tematski blok: JFK: Atentat 
V nedeljo, 19. novembra, ob 21.00 
Že 60 let je, odkar je med predsedniško povorko avtomobilov skozi Dealey Plaza v teksaškem Dallasu pod streli padel predsednik John F. Kennedy. Izbrali smo tri ključne dokumentarne filme, ki se natančno poglobijo v dogodke tistega usodnega dne. Redki arhivski posnetki, pričevanja očividcev, nedavno objavljena dokumentacija in nova študija o domačem filmu Abrahama Zapruderja, ki je posnel atentat, ponujajo nov vpogled v dogodke in priložnost za razmislek o dnevu, ki je spremenil zgodovino ZDA. 
 
JFK: 24 ur, ki so spremenile svet 
V nedeljo, 19. novembra, ob 21.00 
Ob 60. obletnici atentata na Johna F. Kennedyja ta dokumentarna oddaja predstavlja arhivske posnetke s celega sveta, ki jih javnost le redko vidi. Spremljamo poslednjih 24 ur mandata predsednika Johna F. Kennedyja ter aretacijo in umor strelca Leeja Harveyja Oswalda, ki naj bi deloval sam. Ta dokumentarna oddaja v ospredje postavlja glasove ljudi, med katerimi so človek, ki je posnel zadnjih 16 sekund Kennedyjevega življenja, osebje Bele hiše in predstavniki tiska. 
 
JFK: poslednji dokazi 
Premierno od nedelje, 19. novembra, ob 22.00 
Oddaja v dveh delih raziskuje skrivnost atentata na predsednika Johna F. Kennedyja ter njegovo družino, sovražnike in ljudi, ki bi lahko imeli motiv za njegov umor. Dr. David J. Hall s pomočjo prič in strokovnjakov odkriva dokaze. Skozi oddajo lahko pogledamo na dogodke z nove perspektive, nedavna objava dokumentov vlade ZDA pa ovrže teorije zarote in ugotavlja dejstva. 
 
JFK: domači film, ki je spremenil svet 
V nedeljo, 26. novembra, ob 21.00 
Gre za izjemno zgodbo o domačem posnetku, ki je na filmski trak ujel celoten atentat na predsednika Johna F. Kennedyja. To je zgodba o Abrahamu Zapruderju, proizvajalcu oblačil iz Dallasa, ki je postal ključna priča in človek, ki je posnel trenutek, ko se je svet za vedno spremenil. Zapruderjevi posnetki so postali izjemno cenjeni, toda samo rokovanje z njimi in njihovo lastništvo je prililo olja na ogenj teorijam zarot, ki še vedno živijo. Ta dokumentarna oddaja se osredotoča na večinoma neznano ozadje domačega filmskega posnetka, ki predstavlja ekskluziven in neizpodbiten zapis enega najpomembnejših dogodkov v zgodovini. 

VIR: Grayling