napovednik

Tematski blok: Maraton starodavnega Egipta
V ponedeljek, 25. decembra, ob 12.15 in v torek, 26. decembra, ob 12.15
Odpotujte z nami nazaj v čas v našem tematskem bloku, ki pripoveduje o čudesih starega Egipta, ekskluzivno na kanalu Viasat History. Oglejte si, kako se pred vašimi očmi razkriva zgodovina v oddajah 'Razkritje Sakare', 'Skrivna Kleopatrina grobnica' in 'Izgubljena egipčanska piramida'. Ne zamudite niti premier izjemnih dokumentarnih oddaj 'Piramida v Gizi: Do zvezd', ki razkriva nebesne skrivnosti legendarne piramide, in 'Abu Simbel: Velikani Nila', ki omogoča dih jemajoč pogled na velikanska čudesa vzdolž reke. Privoščite si veličastno dozo egiptologije, ki vas bo popeljala v osrčje najbolj očarljivih starodavnih skrivnosti!
 
Abu Simbel: Velikani Nila
V ponedeljek, 25. decembra, ob 12.15
Pred več kot 3000 leti je Ramzes II. ukazal gradnjo dveh ogromnih templjev, posvečenih faraonu in njegovi ženi Nefertari. Delavci so prodrli 55 metrov v osrčje hriba nad Nilom in ustvarili velikanske sobane s stebri, visokimi več kot 10 metrov. Kipi faraona na prestolu segajo 20 metrov v višino, fasada templja pa je kljubovala vsem zmožnostim gradnje. Kako je bil tak podvig mogoč in kako so Egipčani organizirali ter vodili projekt 1500 kilometrov stran od Nilove delte? Arhitekti, arheologi in sodobni inženirji so našli odgovore na ta vprašanja v še enem gromozanskem izzivu: kamen za kamnom so razstavili strukturo, da bi jo rešili pred naraščajočo gladino Nila.
 
Piramida v Gizi: Do zvezd
V torek, 26. decembra, ob 12.15
Piramide v Gizi so očarale svet in egiptologi še danes trdo delajo, da bi razkrili skrivnosti teh kamnitih velikanov, zgrajenih pred več kot 4500 leti. Gradbeni mojstri Keops, Khafre in Menkaure so zagotovo posedovali določeno raven razumevanja in strokovnosti, kaj pa jih je navdihovalo? Svet okoli njih, narava, sonce in celo zvezde? Ta dokumentarna oddaja raziskuje številne različne teorije in jemlje v obzir sodobne nove izsledke na področju arheologije, egiptologije, astronomije in astrofizike v želji, da bi razvozlali namige, ki so jih na planoti Giza za seboj pustili stari Egipčani. Ti dokazujejo, da ničesar niso prepustili naključju in da so te tri piramide v resnici globoko povezane s kozmosom.

VIR: Grayling