napovednik

Neverjetne železnice 
Premierno od četrtka, 16. novembra, ob 21.55 
Edinstvena znanstvena in zgodovinska serija prikazuje nekatere najbolj neverjetne železnice na svetu in drzne inženirske podvige, s pomočjo katerih so nastale. Vse od svojega bliskovitega vzpona v 19. stoletju so železnice v ospredju sodobnega inženirstva in prometa. Osvojile so najmogočnejše gore sveta, prečkale najbolj divje vode in si podredile mestne ulice. Strokovnjaki pripovedujejo izjemno zgodbo vsake od teh železnic, za katere nobena ovira ni prevelika. V oddaji lahko vidimo oblikovalske preboje in pionirje, ki so premagali naravo ter fizične izzive, da bi ustvarili resnično izjemno globalno železniško omrežje. 
 
Največje inženirske napake 
Premierno od četrtka, 16. novembra, ob 21.00 
Raziskujemo najbolj neverjetne in včasih tudi smrtonosne inženirske nesreče. Kaj je povzročilo, da je ulica v Bronxu pogoltnila cel kombi? Kako je prišlo do železniške nesreče, zaradi katere se je zrušil most v Sydneyju? In zakaj je legendarni vesoljski teleskop strmoglavil na Zemljo v Portoriku? Medtem, ko kar dvakrat zagori zgodovinska arhitekturna legenda v škotskem Glasgowu, izvemo tudi, zakaj se je zrušila streha alpskega drsališča na Bavarskem v Nemčiji. Od kolapsa mostu na Novi Zelandiji do velike napake na jezu v Španiji razkrivamo inženiring, ki stoji za temi katastrofami. S pomočjo skupin oblikovalcev, očividcev in strokovnjakov analiziramo, kaj je šlo po zlu ter razkrivamo, kako se inženirji trudijo preprečiti nove katastrofe. 
 
Mafijski morilci s Colinom McLarenom 
Premierno od srede, 22. novembra, ob 21.00 
Nekdanji policist pod krinko, Colin McLaren, spremlja kariere šestih zloglasnih mafijcev, ki so močno vplivali na organizirani kriminal v New Yorku. Sledi njihovemu vzponu po zahrbtni lestvici do bogastva in moči ter razkriva njihov dramatičen propad. Colin preiskuje značaje, motivacijo in šibkosti mafijcev, da bi ugotovil, kaj jih žene. Pet se jih je s pomočjo umorov prebilo na vrh, trije so postali izdajalci, eden si je zaslužil oskarja, drugi pa si je zamislil največji oborožen rop, kar jih je kdaj videla Amerika. 

VIR: Grayling