Družba AAE Gamit, specialist za projekte obnovljivih virov energije, napoveduje nova partnerstva pri izvedbi projektov vetrnih elektrarn na Primorskem in solarnih elektrarn po vsej Sloveniji. Cilj je zgraditi zmogljivosti za več kot 100.000 gospodinjstev.

Datum objave:
6. maj 2024

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv AAE Gamit
Družba AAE Gamit, specialist za projekte obnovljivih virov energije, napoveduje nova partnerstva pri izvedbi projektov vetrnih elektrarn na Primorskem in solarnih elektrarn po vsej Sloveniji. Cilj je zgraditi zmogljivosti za več kot 100.000 gospodinjstev.

Slovensko-avstrijski konzorcij v izvedbo projektov vetrne in solarne energije za več kot 100 tisoč gospodinjstev v Sloveniji

AAE Gamit se zavzema za hiter prehod Slovenije na obnovljive vire energije, cilj pa je zgraditi vetrne in solarne elektrarne z močjo več kot 180 megavatov. Novi partnerji v konzorciju - avstrijska podjetja Energie AG Oberösterreich, Wietersdorfer Group in skupina ÖKOENERGIE, bodo prinesli bogato strokovno znanje in finančna sredstva za uresničitev tega cilja. Njihove izkušnje bodo pomagale pri načrtovanju in gradnji projektov na osmih lokacijah v južni Sloveniji.

Prispevek vsakega partnerja
Energie AG: Mednarodna skupina prispeva k podnebni nevtralnosti in energetski neodvisnosti, projekti pa sledijo strategiji, ki predvideva proizvodnjo ene teravatne ure električne energije iz vetrne in solarne energije do leta 2035.
Wietersdorfer Group: Zavezanost k nadomeščanju fosilnih goriv s obnovljivimi viri je vodilo skupine. Do leta 2035 nameravajo doseči CO2 nevtralno proizvodnjo.
ÖKOENERGIE: Podjetje, pionir na področju obnovljivih virov, prispeva svoje skoraj 30-letne izkušnje in je prepoznano kot trajnostni proizvajalec energije.

Vetrna in sončna energija za več kot 100 tisoč gospodinjstev
Ko bodo vsi vetrni in solarni projekti uresničeni, bo konzorcij letno proizvedel približno 360 gigavatnih ur električne energije, kar bo zadostovalo za oskrbo več kot 100.000 gospodinjstev. Projekte bodo financirali vsi partnerji do leta 2028.

Primorska kot idealna lokacija
Primorska, z dobro oskrbo z vetrom in soncem, je idealna lokacija za koriščenje obeh virov energije. Novi strateški partnerji bodo skupaj z družbo AAE Gamit omogočili povečanje deleža energije iz obnovljivih virov in s tem prispevali k trajnostnim energetskim ciljem Slovenije. Direktor Janez Tratnik poudarja pomen prenosa dobrih praks ter sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in lastniki zemljišč. Le z dobrim sodelovanjem bo mogoče doseči energetske cilje Slovenije skladno z načeli energetske politike EU.

VIR: Naš Stik