v sredo, 3. aprila 2024, vas ob 18. uri vljudno vabimo na literarni dogodek v Knjigarno Beletrina Maribor. Svojo knjigo Zablode feminizma bo v pogovoru s programskim direktorjem Beletrine Alešem Štegrom predstavila ena izmed najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk pri nas Vesna V. Godina.

Spoštovani,

v sredo, 3. aprila 2024, vas ob 18. uri vljudno vabimo na literarni dogodek v  Knjigarno Beletrina Maribor. Svojo knjigo Zablode feminizma bo v pogovoru s programskim direktorjem Beletrine Alešem Štegrom predstavila ena izmed najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk pri nas Vesna V. Godina. Knjigo s podnaslovom Razmisleki o feministični ideologiji posveča milijonom žensk, ki jih beli zahodni feminizem spregleda, in na drugi strani tistim belim zahodnim feministkam, ki ne delujejo v skladu s svojo antropološko izobrazbo.
 
Vesna V. Godina pojasnjuje, da se v knjigi ukvarja s pretvorbo feminizma iz kritične teorije o zahodnih družbah v ideologijo, ki v njih reproducira zahodne kapitalistične družbe in gospostvena razmerja. »Skušam pokazati, kako nekatere značilnosti zahodnega belega feminizma – na primer etnocentrizem, evropocentrizem, bio-logičnost, zavezanost logikam socialnega in kulturnega evolucionizma 19. stoletja itd. – vodijo v nerazumevanje položaja žensk tako v zahodnih, še posebej pa v neevropskih in nezahodnih družbah. Ukvarjam se tudi s feminizmom kot kolonialno strategijo in prakso, s tem, kako zahodni beli sodobni feminizem deluje kot posebna oblika kulturnega kolonializma in posebna praksa podrejanja žensk iz neevropskih in nezahodnih družb zahodnim družbam,« je povedala o knjigi Zablode feminizma.

Beletrina v živo: Vesna V. GodinaKot so že poudarili pri založbi, si z literarnimi popoldnevi v Mariboru prizadevajo, da bi se okrog novoodprte knjigarne spletlo živahno literarno življenje in številna nova sodelovanja. Maribor po mnenju direktorja Beletrine, Mitje Čandra, namreč premore izjemen kulturni potencial, ki ga prestolnica pogosto relativizira in omalovažuje.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do torka, 2. aprila 2024.

VIR: Kreativna baza