Smučarska zveza Slovenija je uradno praznovala 100 let obstoja.

Smučarska zveza Slovenija je uradno praznovala 100 let obstoja.
 
Na prireditvi je SZS podelila kipce bloškega smučarja najboljšim slovenskim zimskim športnikom to zimo. Prisotni so bili številni eminentni gostje s predsednico Natašo Pirc Musar na čelu. Vse skupaj pa je najbolj navdušil predsednik SZS Enzo Smrekar, ki je ob zaključku svojega govora presenetil z najavo nove kandidature za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2031.

»Veš kolikokrat sem morala izgubiti, da sem enkrat zmagala?, me je enkrat vprašala Petra Majdič. Ravno vi, drage športnice in športniki to veste najbolje. Na porazih ste se naučili zmagovati,« je svoj nagovor na slavnostni prireditvi začel predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Smrekar je vsem prisotnim še enkrat predstavil uspehe izjemno uspešne sezone športnikov pod okriljem SZS, ki je imela vrhunec z domačim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici. Predsednik je v svoji veličini ni omenjal le tiste, ki so postali svetovni prvaki, ampak je izpostavil pomen vseh športnikov. »Kaj lepšega bi si še lahko želeli, kot svetovnega prvaka Timija Zajca in ekipno zlato naših skakalcev na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Zahvala in pohvala gre vsem, tudi tistim, ki so bili letos četrti ali devetindvajseti. Tudi vaš zmagovalni čas bo prišel. Mi verjamemo v vas!«.

»Slavimo 100 let delovanja Smučarske zveze Slovenije. Lahko rečemo, da smo na mednarodnem prizorišču zraven od samega začetka. Bogata zgodovina ne samo športnih uspehov, temveč tudi razvoja, inovacij in napredka je tlakovala pot današnjemu zavidljivemu položaju SZS,« je še povedal Smrekar in najpomembnejše prihranil za konec svojega govora. »Bogata dediščina, vrhunski rezultati, znanje, izkušnje in strast, ki jo imamo v naši veliki smučarski družini so izjemna popotnica ob vstopu v novo stoletje, ki ga začenjamo z veliko mero optimizma in ambicije. Zato vam nocoj želim sporočiti, da bom v prihodnjem letu Izvršilnemu odboru Smučarske zveze Slovenije predlagal, da sprožimo postopke in vložimo kandidaturo za naslednje FIS nordijsko svetovno prvenstvo v Planici s ciljnim letom 2031!,« je optimistično napovedal Smrekar.

Vse zbrane je v Cankarjevem domu nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. »Danes je poseben dan za slovensko zimsko-športno družino. Obletnice so priložnost, da se ozremo nazaj in se spomnimo zgodovine, ki je pripeljala do današnjega dne. Smučarski športi so v Sloveniji zelo priljubljeni, prve omembe pa segajo že v leto 1689, ko je bloško smučanje na slovenskih tleh opisal veliki Janez Vajkard Valvasor. Leta 1895 smo imeli v bližini Ajdovščine enega prvih smučarskih tekmovanj v Evropi, v letih 1913 in 1914 pa je Rudolf Badjura, tukaj, ne daleč stran, v ljubljanskem Tivoliju, priredil prvi smučarski tečaj za moške in ženske. Leta 1922 – ja, ta nesrečni covid je marsikaj nekoliko zamaknil – pa je bila uradno ustanovljena Jugoslovanska zimsko-športna zveza, s prvim predsednikom dr. Franom Jesenkom, ki je nato že leta 1924 postala tudi članica Mednarodne smučarske zveze (FIS). Od takrat naprej je zimske športe spremljalo veliko uspehov, ki so krepili in utrjevali slovensko identiteto. Zato mi je v veliko čast, da lahko danes pozdravim vas, naše srčne športnice in športnike, naše junake zime. Z vašimi uspehi ste ključni ambasadorji naše domovine po svetu!«.

Podelitev bloških smučarjev

V sklopu slovesnosti ob častni obletnici SZS je potekala tudi podelitev bloških smučarjev, ki so jih prijeli športniki za izjemne športne dosežke v sezoni 2022/23. Kipec bloškega smučarja so prejeli: alpska smučarja Žan Kranjec in Ilka Štuhec, deskarja Gloria Kotnik in Rok Marguč, biatlonec Jakov Fak, smučarski skakalci: Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Maksim Bartolj, Domen Prevc, Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc in Urša Bogataj. Kipec sta prejela tudi demonstratorja Manja Pernek in Julijan Peric.

Večer šampionov, dogodek ob 100 letnici delovanja Smučarske zveze Slovenije

PR - Mediaspeed