Prvi program in program Ars pri porabskih Slovencih

Prvi program in program Ars pri porabskih Slovencih

Prvi program Radia Slovenija se v ponedeljek, 4. septembra, odpravlja k Slovencem v Porabju. Kako živijo rojaki, ki so po trianonski pogodbi ostali na drugi strani državne meje in bili desetletja pozabljeni?

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
1. september 2023 ob 8.58
Ljubljana - RTV SLO
Danes imajo Porabci dve dvojezični osnovni šoli, svoje medije – tednik in radijski program v slovenskem jeziku, redno televizijsko oddajo –, živahna je kulturna dejavnost, krepi se tudi gospodarstvo. Se slovenskemu Porabju obeta razcvet? Kako je s slovenskim jezikom in kako z mladimi?



Prvi in Ars bosta v ponedeljek, 4. septembra, obiskala cvetoče Porabje. Foto: Prvi

Med 9.30 in 17. uro se bomo oglašali iz Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa v Monoštru in predstavili vse strani življenja in dela porabskih Slovencev. Gostili bomo zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu in se pogovarjali o pomoči vlad obeh držav, obiskali bomo slovensko vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku in se posvetili šolstvu, ki ga čakajo številni izzivi. Terensko ekipo sestavljajo novinarke Silva Eöry, Andreja Čokl in Mateja Železnikar ter tonska mojstra Vladimir Jovanović in Vojko Kokot.



Na Prvem bomo program iz Porabja spremljali od 9.30 zjutraj, Arsov umetniški program pa ob 20. uri. Foto: Prvi


Ars teatralis in Srebrni breg

V Porabju, pod Srebrnim bregom, kjer bo ves dan na obisku Prvi program Radia Slovenija, se mu bo ob 20. uri z literarno-glasbenim večerom iz cikla Ars teatralis pridružil še program Ars. Z dogodkom bomo zaznamovali tudi dve obletnici – več kot 40 let oddaje Sotočja in 60 let programa Ars.

V literarnem večeru, prepletenem s porabsko besedo in etno glasbo skupine Edna, bo moč slišati pisatelja, dobitnika letošnje zamejske literarne nagrade vstajenje, Dušana Mukiča, pisatelja in novinarja Karla Holeca, dolgoletno urednico in kulturno delavko Marijano Sukič, pa literarno besedo Franca Mukiča in Irene Barber. Nastopila bo tudi dramska igralka Irena Varga. Literarni večer, poimenovan Srebrni breg, je pripravil vsestranski kulturni delavec in gledališki ustvarjalec Milivoj Miki Roš, ki je tesno povezan s Porabjem.



Ars teatralis režira Alen Jelen. Literarno-glasbeni večer Srebreni breg bomo za poslušalce nacionalnega radia prenašali na Prvem in programu Ars. Gledalce pa vabimo tudi v dvorano Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa v Monoštru.

Pri radijskem dnevu iz Porabja Radio Slovenija sodeluje z Zvezo Slovencev na Madžarskem in Državno slovensko samoupravo.